Mis ainega jäi Halep vahele?

Karl-Joosep Küngas
Copy
Simona Halep.
Simona Halep. Foto: USA TODAY/Danielle Parhizkaran/SCANPIX

Täna saabus tennisemaailma raputanud teade, et endine maailma esireket Simona Halep on andnud positiivse dopinguproovi. Rumeenlanna dopinguproovist leiti keelatud ainet roksadustaati. Mis ainega täpsemalt tegu on?

Roksadustaat kuulub keelatud ainete nimekirjas ühte klassi EPO-ga. Erütropoietiin ehk EPO on inimorganismi oma hormoon. Kunstlikult valmistatud EPO-t kasutatakse ravimina, näiteks neeruhaigete vere hemoglobiinitaseme parandamiseks. EPO kasutamine veredopinguna on levinud vastupidavusaladel: jalgrattasõidus, pikamaajooksus, ujumises, suusatamises, triatlonis. EPO abil kasvab vere punaliblede hulk ehk hemoglobiinitase. Mida enam punaliblesid, seda rohkem suudab veri transportida lihastesse hapnikku ja nii suureneb vastupidavus.

Roksadustaat kuulub Maailma Antidopingu Agentuuri WADA keelatud ainete nimekirja ning apteekides on see kättesaadav Evrenzo nime all. Seda ravimit kasutatakse kroonilisest neerupuudulikkusest põhjustatud aneemia sümptomite raviks täiskasvanutel.

See aine soodustab erütropoeesi ehk punaste vereliblede tootmist raua parema imendumise ja mobilisatsiooni, erütropoetiini suurenenud endogeense tootmise ja heptsidiini alareguleerimise kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles