Venemaa varjab 16-aastase Valijeva dopingujuhtumi uurimist

Karl-Joosep Küngas
Copy
Kamila Valijeva.
Kamila Valijeva. Foto: Bernat Armangue

Venemaa Antidopingu Agentuur (RUSADA) teatas, et otsustas varjata kõiki dokumente, mis on seotud 16-aastase iluuisutaja Kamila Valijeva dopingujuhtumi uurimisega.

RUSADA, mis on Valijeva dopingujuhtumit uurinud alates Pekingi olümpiamängude skandaali, teatas, et ei kavatse midagi antud teemal avalikustada. Nõnda ei avalikustata noorsportlase selgitusi, tulemusi uurimise kohta ega ka otsust, mis venelanna osas langetati. RUSADA viitab kõiges sportlase noorele eale.

Valijeva kuulus olümpial kuldmedali võitnud Venemaa olümpiakomitee sportlaste koondisesse võistskonnavõistlusel, kuid vahetult pärast võistlust tuli avalikuks, et venelanna detsembris antud dopinguproov osutus positiivseks.

Valijeva andis positiivse dopinguproovi 25. detsembril ja 8. veebruaril kinnitas halba analüütilist leidu ka rahvusvahelise dopinguagentuuri (WADA) akrediteeritud labor Stockholmis, kirjutab portaal Inside The Games. Proovist leiti keelatud ainet trimetasidiini.

Maailma Antidopingu Agentuur eeskirjades on tõepoolest punkt, mis puudutab alla 16-aastaseid sportlasi. Nimelt pole riiklikel antidopingu organisatsioonidel kohustust antud sportlaste puhul ühetegi dokumenti avalikustama.

RUSADA otsus ajas vihale USA antidopingu agentuuri (USADA) juhi Travis Tygarti. Ameeriklase arvates mõnitavad Venemaa kolleegid nõnda kogu maailma. «Kui ta süüdistustes õigustatult õigeks mõistetaks, poleks juhtumis midagi varjata ja info tuleks avaldada,» lausus Tygart. «Pole ime, et sportlased ega avalikkus ei usalda maailma antidopinguagentuuri WADA antidopingusüsteemi.»

Kuigi RUSADA soovib uurimisega seotut avalikkuse eest varjata, siis Rahvusvaheline Olümpiakomitee, Rahvusvaheline uisuliit ja WADA saavad uurimise andmed ikkagi teada. Lisaks sellele teatatakse neile ka võimalikust karistusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles