Vormelimaailm leinab: Red Bulli kaasomanik suri 78 aasta vanuses

Toimetas Ville Arike
Copy
Red Bulli omanik Dietrich Mateschitz 2019. aastal Austria GP-l.
Red Bulli omanik Dietrich Mateschitz 2019. aastal Austria GP-l. Foto: LISI NIESNER/REUTERS/Scanpix

Vormel 1 sarja USA GP-l Austinis polnud Red Bulli meestel eile kõige lihtsam kvalifikatsiooni sõita. Vahetult enne selle algust oli tulnud teade Red Bulli energiajoogiimpeeriumi looja Dietrich Mateschitzi surmast.

78-aastaseks elanud Mateschitz oli Red Bulli kaasomanik, just tema viis selle kaubamärgi maailmakuulsaks. Ühtlasi kasutas ta väga suure reklaamikanalina sporti – lisaks vormelile näiteks ekstreemalasid, jalgpalli.

«Väga-väga kahju, ta oli nii suur mees,» ütles Red Bulli vormelitiimi juht Christian Horner Sky Sportsile. «Mida kõik ta saavutas ja tegi üle maailma, erinevatel spordialadel nii paljude inimeste jaoks. Väga paljud meist peavad talle olema väga tänulikud tema loodud võimaluste eest. Ta näitas siinsamas vormel 1-s, et saab asju teha teistest paremini.»

Horner lisas, et õnneks jõudis Mateschitz ära näha selle, et Red Bulli piloot Max Verstappen kindlustas teise järjestikuse MM-tiitli. «Ta oli meeskonna üle väga uhke,» märkis tiimijuht.

Mateschitz oli aastakümneid tagasi firma Procter & Gamble müügimees. Ühel reisil Taisse avastas ta energiajoogi nimega Krating Daeng. Ta asutas koos selle firma looja Chaleo Yoovidhyaga ühisfirma, Red Bulli bränd loodi 1987. aastal. See tõi 35 aastaga Mateschitzile sisse 25 miljardit dollarit, teatas BBC.

Peagi sai Red Bullist paljude ekstreemspordialade sponsor. Vormel 1 maailma siseneti sajandivahetuse kandis Sauberi tiimi kaudu, Red Bullist sai 60 protsendi aktsiate omanik. See liit liiga pikalt ei püsinud.

2004. aastal ostis Red Bull Fordilt raskustes Jaguari tiimi ja nimetas selle ümber. Tiimi juhiks toodi endine vormel 2 piloot Horner ning peainseneriks 10 miljoni dollari suuruse aastapalga peale legendaarne Adrian Newey.

Edu saabus 2010. aastaks, mil Sebastian Vettel võitis sõitjate ja meeskond konstruktorite arvestuses. Kuldne duubel tehti ka kolmel järgmisel hooajal.

Vormelimaailm loodab, et Mateschitzi surm ei ohusta Red Bulli ja tolle tütartiimi Alpha Tauri tulevikku. Yoovidhya peres on Red Bulli aktsiapakk liikunud vanima poja Chalermi kätte, kellest saab nüüd ilmselt firma suuromanik. BBC teatel olla tema näol tegemist suure vormelifänniga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles