Karm tõde: rahvusvaheline spordialaliit sõltus rohkem kui 90% ulatuses Vene oligarhi rahast (1)

Toimetas Ville Arike
Copy
Ališer Usmanov on 14 aasta jooksul toonud rahvusvahelisse vehklemisliitu (FIE) ligi 100 miljonit eurot.
Ališer Usmanov on 14 aasta jooksul toonud rahvusvahelisse vehklemisliitu (FIE) ligi 100 miljonit eurot. Foto: Imago/ScanPix

Avalikuks on saanud rahvusvahelise vehklemisliidu (FIE) järgmise aasta eelarve projekt ning sealt vastu vaatavad numbrid panevad jahmatama ka inimesed, kel pole raamatupidaja haridust.

Nimelt läheb FIE nii tänavu kui ka järgmisel aastal julmalt oma reservide kallale, teatas portaal InsideTheGames. Eestile ülieduka ala rahvusvahelise katusorganisatsiooni eelarve eelnõu pannakse hääletusele järgmisel kuul Lausanne'is peetaval kongressil.

Üheleheküljeline dokument teatab, et 2023. aasta tuludeks eeldab FIE veidi vähem kui 600 000 Šveitsi franki (610 000 eurot). Samas tuleb kulusid 7,43 miljoni frangi (7,55 miljonit eurot) eest!

See tähendab, et kulude-tulude vahe on 6,83 miljonit franki ehk rohkem kui 90 protsenti eelarve kulupoolest. Nimetatud summa kajastub tulude poolel märkega «Teised rahalised ressursid (reserv)».

Tänavuse, 2022. aasta vastav summa ehk kulude-tulude vahe on 5,19 miljonit franki. Seega lüüakse kahe aastaga reservist laiaks rohkem kui 12 miljonit franki. 

Ülaltoodud arvud iseloomustavad ilmekalt, milline oli FIE sõltuvus oma presidendist, Vene oligarhist Ališer Usmanovist, kes peatas oma tegemise alaliidus märtsikuus, mil ta pärast Ukraina sõja algust sattus Euroopa Liidu poolt sanktsioneeritud isikute nimekirja. 

Tänavuseks aastaks oli Usmanov enne oma volituste peatamist jõudnud FIE-le kanda 5 miljonit franki. Järgmise aasta eelarves ilutseb real «Annetused» praegu number 0. Kokku on Usmanov 2008. aastast, mil ta sai FIE presidendiks, toetanud organisatsiooni umbes 90 miljoni frangiga.

Eelmise aasta lõpus oli FIE kassajääk 35,6 miljonit franki, nii et üht-teist jääb veel varuks.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles