FISi otsuses pettunud venelased: sellega algab murdmaasuusatamise allakäik (3)

Karl Mihkel Eller
Copy
Veronika Stepanova (vasakul) Pekingi olümpiastaadionil.
Veronika Stepanova (vasakul) Pekingi olümpiastaadionil. Foto: Odd Andersen/AFP/Scanpix

Rahvusvahelise suusaliidu (FIS) nõukogu otsustas, et ka eeloleval hooajal ei pääse agressorriikide Venemaa ja Valgevene sportlased starti. Vaatamata oodatud otsusele andsid venelased koordineeritud vastulöögi. Nende hinnangul oli otsuse poolt vaid käputäis radikaalseid riike ning et tõenäoliselt algab nüüd murdmaasuusatamise populaarsuse allakäik.

Venemaa suusakoondise peatreener Igor Sorin ütles, et MK-sari saab venelaste puudumise pärast kõvasti kannatada. «Paljud sportlased, eriti Norrast, ütlevad, et ei taha meid näha, kuid sisimas mõistavad nad kindlasti, et võidetud medalid ei tähenda suurt midagi» vahendas Sorinit Iltalehti.

Endine murdmaasuusataja Maksim Võlegžanin usub, et venelaste eemale jätmise tagajärjed on kaugeleulatuvad. «Ilma venelasteta kaotab murdmaasuusatamine oma populaarsuse ja ilu. Pean seda otsust ebaõiglaseks,» ütles sel nädalal 40. sünnipäeva tähistanud Võlegžanin.

Nooruke, kuid valjuhäälne Putini-toetaja Veronika Stepanova kinnitusel oli Venemaa sportlaste keelustamise taga käputäis teisitimõtlejaid. «Väike rühm valjuhäälseid radikaale võitles meie keelustamise nimel ja valdav enamus allus sellele. Paljud meist teavad hästi, et see on alusetu silmakirjalikkus,» ütles Pekingi olümpial teatenaiskonnaga kuldmedalile tulnud 21-aastane Stepanova MatchTV-le.

FISi otsustas Venemaa ja Valgevene sportlase kõrvale jätta, sest tahab tagada kõigi võistlustel osalejate ohutus, seda vastavalt rahvusvahelise olümpiakomitee (ROK) soovitusele. Jutt käib kõigist FISi egiidi all peetavatest võistlustest, seega ka MMist ja MK-sarjast. FISi all on murdmaasuusatamine, suusahüpped, kahevõistlus, freestyle-suusatamine, mäesuusatamine, lumelauasõit.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles