JÄRELVAADATAV ⟩ Tabeliliidrite Bigbanki ja Selver/TalTechi kohtumise võitja selgus otsustavas geimis

Postimees Sport
Copy

Võrkpalli Balti liigas võitis Tartu Bigbank võõral väljakul Selver/TalTechi 3:2 (25:23, 19:25, 25:21, 22:25, 15:13). Postimees ja Duo 5 näitasid kohtumist otseülekandes.

Üles-alla kulgenud ülipõnevat kohtumist jäi kahjuks varjutama Selver/TalTechi nurgaründaja Oliver Orava jalavigastus, mistõttu ta kolmandas geimis 11:10 eduseisul mängust lahkuma pidi. Muus osas said võrkpallifännid suurepärase elamuse, kirjutas volley.ee.

Tartu meeskonna resultatiivseimaks kerkis 28 punktiga (+14) hooaja parima esituse teinud Matej Šmidl, 18 punkti (+9) lisas Timo Lõhmus ja 12 (+2) Taavet Leppik. Alar Rikbergi juhendava meeskonna vastuvõtt oli 53%, rünnak 46%, blokist saadi 11 (neist 5 pani Mart Naaber) ja servilt 4 punkti (20 viga).

Andres Toobali juhendatava Selver/TalTechi edukaimaks kerkis 16 punktiga (+5) Jan Markus Üprus, 15 punkti jäi nii Andri Aganitsa kui Rauno Tamme arvele. Blokiga teeniti samuti 11 punkti, servil löödi samuti 4 ässa (14 viga).

Tabelis on Bigbankil nüüd 18 punkti ja Selver/TalTechil 15 punkti.

Vaata tabeliseisu ja tulemusi.

Bigbanki peatreener Alar Rikbergi videointervjuu:

Selver/TalTechi diagonaalründaja Jan Markus Üpruse videointervjuu:

Mängu käik:

Selver/TalTechi algkoosseis: Leo Meyer, Jan Markus Üprus, Rauno Tamme, Oliver Orav, Andri Aganits, Marx Aru, libero Johan Vahter.

Bigbanki algkoosseis: Markkus Keel, Matej Šmidl, Timo Lõhmus, Taavet Leppik, Mart Naaber, Kevin Soo, libero Rait Rikberg.

Bigbank läks avavaatuses Selver/TalTechi eksimuste järel 6:3 ette ja Andres Toobal kasutas mõtlemisaega. Avageim kulges Tartu dikteerimisel, Lõhmuse kavala punkti järel olid külalised ees 15:10. Ent Tallinna klubi jõudis Üpruse blokipunkti ja Aru rünnaku järel punkti kaugusele – 21:20 ja õige pea oli seis 22:22. Otsustavatel hetkedel olid siiski paremad Tartu mehed, võites geimi 25:23.

Teises vaatuses said väljakuperemehed oma mängu käima ja haarasid geimi keskel Orava rünnakust 15:12 edu. Šmidli servivea järel oldi ees juba 22:16 ning geim võideti 25:19. Kolmandas geimis oli Selver/TalTech pidevalt eduseisus, kuid seisul 11:10 pidi vigastuse tõttu mängust lahkuma Orav, teda tuli asendama lätlane Eduards Stiegelis. Tartu viigistas 11:11 ja edasi mindi punkt-punktis, ent geimi lõpus lagunes Selver/TalTechi mäng täielikult ja Tartus võitis 25:21. Tartu rünnakuid juhtis Keele asemel Järv, hiljem tuli Keel tagasi.

Neljas geim näis esimese hooga kulgevat ühekülgselt – Bigbank pääses kärmelt 8:2 ette – kuid Andres Toobali vangerdused koosseisuga tõid nad mängu tagasi. Jõuti 15:15 viigini ja uuesti 22:22 viigini ning seejärel haarati juba omakorda 24:22 eduseis! Geimi lõpetas Järve soe pall, seis seega viigis 2:2. Neljandas geimis vahetasid mõlemad peatreenerid palju.

Viiendas vaatuses andis Selver/TalTechi sidemängija Meyeri punkt kodumeeskonnale 6:4 edu ja pooli vahetati nende 8:5 juhtimisel. Tristan Tähe punkt suurendas vahe 9:5-le ja Üprus 10:17-le. Bigbank tuli kahel korral punkti kaugusele (11:10, 12:11) ja viigistas siis 12:12. Seejärel ründas edukalt Aru, ent sellele vastas Šmidl – 13:13. Matšpallini jõudis ikkagi Tartu – 14:13 ja see vastase eksimusest ka realiseeriti. Geim Tartule 15:13 ja mäng 3:2.

Enne mängu:

Tartul on tabelis 16 punkti, võidetud on viis ja kaotatud üks mäng. Selver/TalTechil on 14 punkti, nemad on samuti kuuest mängust võitnud viis. Võrul on kolmandana 8 punkti nagu ka koht tagapool asuval RTU/Robežsardze/Jurmalal. Jekabpilsi Luši on 6 silmaga viies, Daugavpilsi Ülikool/Ezerzeme on 5 punktiga kuues ja Pärnu 3 punktiga seitsmes.

Vaata tabeliseisu ja tulemusi.

Muide, just Selver/TalTech oli see, kes võttis liiga avamängus tiitlikaitsja Tartu vastu 3:2 võidu.

Sel nädalal on mõlemad meeskonnad juba korra väljakul käinud, kui Bigbank alistas neljapäeval Aadu Luukase karikavõistluste veerandfinaali avamängus 3:0 Eesti Maaülikool/Structura ning Selver/TalTech oli Balti liigas 3:0 parem Pärnust.

Bigbanki peatreeneri Alar Rikbergi sõnul on võrreldes eelmise kohtumisega muutunud palju. «Rääkides eelmisest omavahelisest mängust, siis loogiline on, et hooaja algus oli rabe, aga iga nädalaga läheb igas asjas ladusamaks. Selveri vastu jäime hätta kahes asjas – enda asjade realiseerimisega ja vastaste paika pandud taktikast kinni pidamisega. Lootus on, et nüüd mängime korrektsemat võrkpalli ehk meeskond on minu nõudmiste ja ka üksteisega harjunud ja tahan näha, et suudetakse plaanist kinni pidada,» sõnas juhendaja.

«Vaadates mängijate rolle mõlemas meeskonnas, siis eesootavas mängus on tulemuse osas kõige tähtsam sidemängijate tegutsemine. Sellest sõltub väga palju. Rünnakul on teada, kes on punktitoojad, samuti mõlema meeskonna nõrkused ja tugevused. Selver on väga agressiivse serviga meeskond ja nende saal on madala lae tõttu vastik koht servi vastu võtmiseks. Seeläbi on oluline ka teine pool ehk vastuvõtt ja seda mõlemal pool võrku,» lisas Rikberg.

Viimasel nädalal oli haigusega väljas Matej Šmidl, ent Rikbergi sõnul on ta reedel trennis tagasi nagu ka töökohustuste tõttu eemal viibinud Kevin Soo.

Tallinna klubi peatreener Andres Toobal loodab, et tugev vastane tekitab lisamotivatsiooni. «Viimane mäng Pärnuga oli selline, et seal oli asju, millega võib rahul olla, aga ka neid, millega mitte. Neid üritame likvideerida. Selge on see, et Tartu vastu samasuguse esitusega minna ei saa ja anname endale aru, et nemad on sel hooajal meie peamised rivaalid. See võiks lisamotivatsiooni tekitada küll,« sõnas Toobal.

Koosseisudest rääkides ütles juhendaja, et Tartul on veidi rohkem vangerdamisruumi. «Neil on sidemängijaid kaks ja saavad seal vahetada. Mõlemad suudavad mängu teistsugust rütmi tuua. Meil seda võimalust pole, sest üks side on veel noor ja kogenematu. Samas on meie tuumik ehk veidi kindlam, kellele rohkem loota saame. Mõlemal on korralik tempoosakond ja kui suudame neid mängu kaasata, siis see võiks üks võti olla. Nurgad on üsna võrdsed. Meie diagonaal (Jan Markus Üprus) on oma rütmi leidnud, neil Šmidl veel natuke otsib, ent tasemelt peaks Šmidl Tartut kindlasti vedama,» lisas Toobal.

Selver/TalTechi poolt pole peatreeneri sõnul kindel Oliver Orava osalemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles