Jelena Välbe pöörane ettepanek: korraldage LGBT inimestele eraldi olümpiamängud!

Postimees Sport
Copy
Jelena Välbe.
Jelena Välbe. Foto: Tairo Lutter

Venemaa suusaliidu president Jelena Välbe avaldas arvamust, et «teistsugused» sportlased ei peaks osalema heteroseksuaalsete sportlastega samadel üritustel. Teistsuguste all peab Välbe silma LGBT kogukonda kuuluvaid sportlasi. Venelanna hinnangul võiks neile toimuda eraldi võistlused, nende seas ka olümpiamängud.

«Kolme lapse ema ja kahe lapselapse vanaemana ei saa ma kunagi LGBT-inimestest aru. Ja ma ei taha sellest aru saada. Mind ei pea sundima ega ütlema, et pean olema nende inimeste suhtes tolerantne,» ütles vastuoluline suusajuht Välbe ajalehele Komsomolskaja Pravda.

Välbe leiab, et Rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK) on unustanud, milline olümpia tegelikult olema peaks, ning mängud on muutunud liiga sallivaks. «Kui tahad olla nende suhtes tolerantne, siis looge neile eraldi olümpiamängud ja laske neil omavahel võistelda,» lisas Välbe, kes peab transsooliste inimeste spordis osalemist kohutavaks.

Inimõiguste kasutamise eest vastutav Norra Helsingi komitee mõistis Välbe avalduse hukka ning taunib tema öeldut. «Jelena Välbe ei ole aru saanud, et elementaarsed inimõigused saadakse sünniga ja et õigus mitte olla diskrimineeritud on põhiõigus,» ütles Norra Helsingi komitee nõunik Mina Skouen Norra rahvusringhäälingule.

Ta täpsustas siiski, et Välbe hoiakud esindavad suuresti Venemaa võimude nägemust LGBT inimestest. 2013. aastal kirjutas Vladimir Putin alla vastuolulisele seadusele, mille tulemusel mõisteti inimesi kohtu alla homoseksuaalse propaganda eest alaealiste ees. Sellest nädalast on geipropaganda keelatud ka täiskasvanute suunas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles