Therese Johaug meenutas dopinguskandaali: suusaliit tahtis, et ma valetaks

Siim Kaasik
, reporter
Copy
Therese Johaug.
Therese Johaug. Foto: Jae C. Hong/AP Photo/Scanpix

Kuus aastat tagasi andis Norra murdmaasuusataja Therese Johaug positiivse dopinguproovi. Esialgu soovitas Norra suusaliit tal selle kohta vaikida.

Johaug sai klostebooli sisaldanud dopinguproovist teada 2016. aasta 4. oktoobril. Kuidas uudisega avalikkuse ette tulla, arutati koos Norra suusaliidu inimestega.

Erakorralisel koosolekul olid kohal alaliidu president Erik Röste, kommunikatsioonijuht Espen Graff, murdmaakomitee juht Torbjörn Skogstad ja meediajuht Gro Eide. Johaugi poolelt olid laua taga tema advokaat, mänedžer Jörn Ernst ja väljavalitu Nils Jakob Hoff.

Oma värskes elulooraamatus kirjutab Johaug, et tahtis uudisega meedias ise välja tulla. Suusaliit oli sellega nõus, kuid palus paar päeva oodata. Nimelt toimus siis Norra murdmaakoondiste kogunemine, mis on sealmaal suur meediasündmus.

Johaug ei tahtnud aga sel üritusel osaleda. Tema puudumine äratanuks kahtlust, mistap palus suusaliit Johaugil valetada, et puudub sealt haiguse tõttu. «Ma ei uskunud oma kõrvu,» kirjutas Johaug, kelle kindel nõudmine oli uudis enne koondiste kogunemist avaldada.

Johaugi sõnul tahtis suusaliit uudise avalikustamisega oodata, sest tema positiivne dopinguproov röövinuks tähelepanu kõigelt muult.

Lõpuks astus suusatähe kaitseks välja tema poiss-sõber, kes lõi rusikaga vastu lauda ja teatas: «Te tahate, et Therese läheks ja valetaks?» Seejärel pidas ta pika kõne, kus selgitas, kui keerulises olukorras Johaug on.

Lõpuks avaldati Johaugi positiivne dopinguproov 13. oktoobril peetud pressikonverentsil. Norralanna pidi spordist eemal olema 18 kuud, mille sisse kuulusid ka Pyeongchangi olümpiamängud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles