INTERVJUU ⟩ Eesti parim suusahüppaja läheb hooajale vastu lootusrikkalt (1)

Postimees Sport
Copy
Artti Aigro Pekingi olümpial.
Artti Aigro Pekingi olümpial. Foto: Tairo Lutter

Reedel algab Poolas Wislas suusahüppajate MK-hooaeg. Kolmandat hooaega Soome koondisega treeniv, 23-aastane Artti Aigro on üldjoontes valmis ning annab vormile viimast lihvi Lahtis.

Esmakordselt MK-sarja ajaloos toimub võistlus jäärajalt hüpates ja plastikule (kunstkate nagu suviti) maandudes, seisab Team Aigro pressiteates.

Artti, algab kolmas hooaeg soomlastega. Kuidas hindad tänavust ettevalmistusperioodi, on see möödunud plaanipäraselt ?

Minule samuti kolmas täis hooaeg tulemas MK-sarjas. Suures plaanis on kõik läinud nii nagu suve hakul planeerisime. Meeskond on mõne lisandusega sama, mina tunnen neid ja nemad mind. See kooslus töötab ja ma usun, et talv annab sellele kinnitust.

Eks ikka esimesel aastal oli kõik uus ja tegin siis ka suure arengu läbi. Eelmine hooaeg oli raske. Ebastabiilsus lõi välja. Kohati suutsin teha häid hüppeid aga pigem jäid need hooaja lõpu poole. Samas andis see usku ja lootust, et kui püsin tervena, siis on kõik võimalik. Sealt tuli ka soov nendega jätkata.

Minu esimesel aastal olin koondises parim hüppaja. Eelmisel hooajal tegi Eetu Nousiainen mõned väga ilusad võistlused näiteks ja Antti Aalto säras olümpial. Selle suve võistlustel olime võrdsemad. Eks vaatame, mis talv toob. Aga jah, olen püsinud terve, vigastused ei ole kimbutanud, koos treeneriga oleme leidnud minule sobiva ja tundub, et töötava plaani.

Suvistelt võistlustelt tulid mõned päris tublid. Kuidas neid hindad? Varasemalt sa Suve GP-etappidel punktidele polnud jõudnud.

Ega vist olnud jah. Sel aastal olin kõigil võistlustel, kus osalesin, teises voorus. See on ikka hea tunne. Ei tee ju sporti enam sellepärast, et pärast kvalifikatsiooni asjad kokku pakkida ja koju reisida. Tõsi Klingenthalis (suve hooaja viimane SGP-etapp saksamaal - toim.) tuli seda teha diskvalifitseerimise tõttu, aga hüpe oli hea. Punktide järgi olnuks esikümne piirimail ja see on hea märk.

Lähenesime sel suvel teisiti kui varasemalt. Suve keskel võistlesin vaid korra Poolas, kus parimaks jäi 13. koht ja kvalifikatsioonis olin neljas. Kuid pärast seda keskendusin treeningutele, ega reisinud liigselt.

Ühel hetkel aga tundsin, et pean saama end teistega võrrelda ning suve lõpus võistlesin kuus nädalavahetust järjest. Austrias olin 16. ja kontinentaalis paar korda top-10. Aga Eesti meistritiitel on ikkagi selle suve suurim saavutus.

Suvel käis Soome koondise peatreener Janne Väätäinen korra ka Otepääl sind treenimas. Oli see kerge üllatus, et ta tuli sinu pärast Eestisse?

Ta lubas kogu aeg tulla, aga kuna ta elab Jaapanis ja koroona tõttu oli ta kodust niigi palju eemal, siis varasemalt ei olnud see võimalik. Aga jah, üllatus see ei olnud. Janne ei ole ainult Soome koondise, vaid ka minu treener.

Aga tore oli ikka, et ta tuli minu pärast üle 30 aasta esimest korda Eestisse. Neil on Karliga (Karl August Tiirmaa, Artti kodune treener - toim.) tihe suhtlus ja siin Eestis sai see kinnitust.

Mul on hea meel, et saan tema näpunäidete järgi treenida. Ta pühendab sellele palju aega. Ta on hinnatud treener ja suurepärane isiksus. Minule ta sobib ja loodan, et meie koostöö kestab veel aastaid.

Tundud olema väga positiivne. Milliste ootustega sa reedel poomile lähed ja üldiselt hooajale vastu?

Kaugele lennata! Kui nüüd vähe tõsisemalt rääkida, siis tihe hooaeg on taas tulemas. Üle pika aja on üks etapp USAs, kus ma pole varem käinud. Kolm nädalat enne seda etapp Jaapanis ja siis muidugi MM. Reisimist saab olema taas palju ning meie lennuühendused pole ka just kiita. Seega hooaja sees väga tihti koju ei satu.

Aga ootused… Sooviks teha stabiilse hooaja. Eelmist hooaega ei tahaks korrata. Samas MMi 19. koha võtaks küll vastu.

Stabiilselt MK-punktidel oleks hea hooaja algus. Eks sealt edasi saab siis vaadata, kuhu tiivad kannavad. Ja kindlasti tahaks nelja hüppemäe turneel duelli võita. Ja mitte korra, vaid kõik neli. See üritus ei ole mul kordagi välja tulnud.

Eks see siht ole ikkagi osaleda Planica finaalis (MK-hooaja pääsevad viimasel päeval starti kokkuvõtte 30. parimat - toim). Selle nimel ma iga päev treenin.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles