Kuidas luuakse spordiennustuse koefitsient?

OlyBet
Copy
Kes võidab jalgpalli MMi? Koefitsiendid annavad aimu, keda peetakse soosikuteks.
Kes võidab jalgpalli MMi? Koefitsiendid annavad aimu, keda peetakse soosikuteks. Foto: Mike Egerton/PA/Scanpix

Koefitsient on ennustaja jaoks panustamismaailma A ja O – väiksele koefitsiendile kas ei taha või pole mõtet panustada, suurele koefitsiendile panustades on risk pahatihti märksa suurem, aga sama kehtib ka potentsiaalse võiduga.

Samas tuleb toonitada, et koefitsient ei ole kunagi täistõde. Kui näiteks ruletis on iga sündmuse tõenäosus matemaatiliselt peaaegu kindel, siis spordiennustuse puhul on koefitsiendi näol tegu puhtalt arvamusega. Üks arvamus võib olla täpsem kui teine ning see muudab spordiennustuse mänguks, kus on võimalik kihlveokontorit võita, aga selleks on vaja tegutseda targalt ja rahulikult.

Lihtsustatult öelduna näitab koefitsient ennustajate koondarvamust mängu tulemuse kohta. Tõsi, esialgne koefitsient – kihlveokontoril on ootus, kui tugev või nõrk kumbki tiim on. See pannakse mudelisse, mis arvutab iga sündmuse ja tulemuse tõenäosuse ning kui kõikide skooride tõenäosused lüüakse kokku, siis saadakse emma-kumma võidutõenäosus – tuleb kihlveokontori poolt.

Panused liiguvad enamasti ühte suunda

Tõsi on ka see, et tänapäeval ei liiguta kontorid eriti koefitsiente. Tihtilugu on panused nii ehk naa ühte suunda liikumas, aga koefitsient suurtele mängudele kujuneb globaalse konsensusena. Pigem joonduvad kontorite koefitsiendid üksteise järgi ning näiteks jalgpallis on väga domineerival kohal Suurbritannia kihlveoturu hinnakujundus, mistõttu on tavaline, et Inglismaa koondisega seotud koefitsiendid on tihti väga madalad ning nende vastased alahinnatud.

Aga lähme konkreetsema näite juurde. Võtame näiteks jalgpalli MMi avamängu Katari ja Ecuadori vahel. Kihlveokontor tuleb välja koefitsientidega, et Katari võidu eest saab raha tagasi kolmekordselt, viigi puhul neljakordselt ja Ecuadori võidu puhul kahe ja poole kordselt.

Praktikas seda küll ei juhtu, aga teoorias on võimalik, et kõik kihlveokontorit kasutavad ennustajad peavad kõige tõenäolisemaks tulemuseks Katari võitu ja panused tehakse ainult sellele. Siis langeb koefitsient mühinal.

Mõistagi muutub koefitsient ka live-panuste puhul ehk kui mingi sündmus on just praegu toimumas. Kui Katari ja Ecuadori vahel on 85. minutil viik, on selle tulemuse koefitsient ka kõige madalam, sest emmal-kummal on vähe aega vastase väravalukk lahti murda. Kui Katar või Ecuador peaks aga juhtima minema, muutub nende võidukoefitsient väga väikeseks, sest kaotusseisu jääjal on väga vähe aega värav tagasi lüüa ehk selle juhtumise tõenäosus on pisike.

Miks pole kontorite koefitsiendid samad?

Muide, koefitsienti vaadates on võimalik ka protsentuaalselt teada saada, kui suureks peavad ennustajad ühe või teise tulemuse realiseerumist.

Ütleme, et viis minutit enne Katari ja Ecuadori kohtumise avavilet on MMi võõrustajate võidukoefitsient 2,75 ja lõunaameeriklastel 3. Et saada tõenäosusprotsent, tuleb koefitsient lihtsalt sajaga jagada ehk Katari võidutõenäosus on 36,3 protsenti ja Ecuadoril 33,3.

Kihlveokontorid pakuvad erinevaid koefitsiente enamasti kahel põhjusel: nende arvamus konkreetse sündmuse kohta on teine ning marginaal. Neist viimane erineb üldiselt spordialade ja kontorite lõikes, aga jääb enamasti alla kümne protsendi.

Marginaal arvutatakse koefitsiendi sisse. Kui kontor leiab, et Katari ja Ecuadori kohtumises on mõlema võidutõenäosus 40 ja viigišanss 20 protsenti, oleksid võidukoefitsiendid 2,5 ja viik 5.

Ütleme, et kontori marginaaliks on kuus protsenti. See jagatakse kolme tulemuse peale ära ehk Katari ja Ecuadori võidutõenäosus on nüüd 42 ja viigišanss 22 protsenti. Koefitsiente vaadates tähendab see, et võidukoefitsiendid langevad 2,38 peale. See, mitte kaotavad ennustajad, on peamine viis, kuidas kontorid raha teenivad.

Kõikidel jalgpalli MMi mängudel saad silma peal hoida ja panuseid teha OlyBeti Katar 2022 keskkonnas!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles