Kuus spordiennustaja tüüpilist viga

OlyBet
Copy
Vead panevad peast kinni haarama. Õnneks on neid võimalik vältida!
Vead panevad peast kinni haarama. Õnneks on neid võimalik vältida! Foto: IMAGO/Michaela Merk/Scanpix

Spordiennustamine on pealtnäha paganama lihtne, aga panustajaid varitsevad mitmed ohud. Millised need on ja kuidas neist hoiduda?

Edust joovastumine, kaotusest kibestumine

Spordiennustuses on kord juba paratamatu, et mõnikord suudad õigesti ennustada mitu mängu täppi, teinekord läheb aga vastupidi. Igal juhul on oluline hoida pea külmana, sest edust joovastudes või kaotusest kibestudes tekib ju kiusatus panuseid üha suurendada, et kas vastavalt rohkem raha teenida või oma miinus kiiremini uuesti plussiks pöörata.

Kehv eeltöö

Info kogumine on äraütlemata oluline. Mõelgem jalgpalli MMi näitel: alagrupivooru viimases voorus kohtuvad grupivõidu kindlustanud Brasiilia ja nende lähim jälitaja Šveits, kes ei saa endale kaotust lubada, kui tahab play-off’i jõuda. Sambamaa rahvusesinduse peatreener on pressikonverentsil öelnud, et tema annab kõikidele põhimeestele vaba päeva, aga sul jääb see eeltöö tegemata ja panustad Brasiilia vähemalt kaheväravalise võidu peale, sest nad on ju vastasest paremini mänginud ja rohkem punkte kogunud. Ent selline stsenaarium kätkeb endas mõttetut riski, sest jumal teab, kuidas läheb Brasiilia varumeestel ülimotiveeritud tugeva Šveitsi vastu.

Samuti toonitame, et mängudele tuleb läheneda avatud meelega. Viga, mida kiputakse tegema, on see, et võetakse mingi koefitsient ja hakatakse vägisi otsima faktoreid, mis mõtet toetavad. Ent kui leiad argumente, mis räägivad panuse vastu, siis tasub neid tõsiselt võtta.

Lisaks, pahatihti meeldib ennustajatele liialt keskenduda tulemustele ja vähem mängupildile ehk kohtumiste jälgimine on ka oluline. Jalgpall on üksikute momentide mäng ning piisab 20 cm, mis viib napi möödalöögi või tõrjeni, ja 2:0 võidu asemel lõppeb kellegi väga hea mäng 0:0 viigiga.

Teisisõnu: tasub hinnata ka seda, kuidas tulemused on sündinud – kas keegi võitis õnnega pooleks või kaotas mängu, kus nemad tegid 20 lööki ja vastane 1. Pikas plaanis komistavad suure õnnega tiimid rohkem ja hästi mängivad tiimid võtavad lõpuks oma võidud ära.

Näiteks Manchester United on olnud hea näide tiimist, kes on viimastel hooaegadel mingitel aegadel üsna keskpäraselt mängides teinud päris häid tulemusi, aga hooaja lõpuks on nad taandunud mängupildile kohasele tulemusele.

BRMi eiramine

Bankroll management (BRM) tähendab, milline võiks olla ühe panuse suurus võrreldes sulle ennustamiseks saadavaloleva summaga. Rusikareegel on, et ühe panus suurus võiks olla kaks-kolm protsenti ehk 100 euro suuruse panustamismoona juures kaks-kolm eurot. Panuse suurus peaks sõltuma ka panuse riskist: mida suurem koefitsient, seda suurem on tõenäosus näha pikka kaotuseseeriat. Seega mida suurem koefitsient, seda väiksem summa.

Samuti on oluline panustada summadega, mille kaotamine ei mõjuta enesetunnet ega heaolu. Kui mängid summadega, mis ei mõjuta külmal ajal soojale maale puhkama minemist või abikaasa romantilisele õhtusöögile viimist, jääb ennustamine meelelahutuseks.

Koefitsiendis peab olema väärtust

Lihtne on mõelda, et kui mingi koondis on MMil kellegi vastu ülisuur favoriit koefitsiendiga 1,01, siis tasub mõis mängu panna, sest risk on ju nii väike ja kasum 99,9-protsendilise tõenäosusega paratamatu. Ennustamise mõttes on sellised koefitsiendid aga sisutühjad: kui panna kaalule võimalik võit ja risk, kaalub viimane esimese selgelt üle. Mõistlik on otsida kõrge tõenäosusega koefitsiente, mis on piisavalt rammusad – vähemalt 2 ringis – ning tänu heale eeltööle on selliseid võimalik leida sisuliselt iga jalgpallikohtumise juures.

Usalda oma pead, mitte südant

Sisetunne võib rääkida igasuguseid asju, aga pikas plaanis edukad ennustajad panevad panuseid viidates oma mõistusele, mitte sellele, mida süda soovib või tunneb. Sa võid olla tohutu Katari fänn, aga tõele au andes on MMi avamängus favoriit Ecuador ning panustele mõeldes tasub otsida koefitsiente, mis räägivad just ladinaameeriklaste kasuks.

Ära sea ebarealistlikke sihte

Ennustamisega tegeledes on oluline jääda kahe jalaga maa peale. Sea endale eesmärgid, milleni suudad küündida ning ära ehita õhulosse mõeldes, et saad paari kuuga ratsa rikkaks panustades mängudele, mille osas teed väga pealiskaudset eeltööd.

Kõikidel jalgpalli MMi mängudel saad silma peal hoida ja panuseid teha OlyBeti Katar 2022 keskkonnas!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles