Eeltöö on eduka spordiennustaja vundament

OlyBet
Copy
Eeltööd on vaja teha, et saada näiteks aimu, kelle väravasse võiks pall MMil kõige sagedamini maanduda.
Eeltööd on vaja teha, et saada näiteks aimu, kelle väravasse võiks pall MMil kõige sagedamini maanduda. Foto: KARIM JAAFAR/AFP/Scanpix

Hea väärtusega koefitsientide leidmine on suuresti võimalik tänu eeltööle. Tabeliseis võib rääkida üht, aga jalgpallivõistkondade viimase aja vorm, vigastused, probleemid kaartidega ja muud hädad sootuks teist. Nii võib tabelis kõrgemal asetsevast tiimist saada tegelikult autsaider, kuigi koefitsiendid räägivad teist keelt.

Sisuliselt ongi ju eduka spordiennustaja ülesanne vaadata koefitsientidest kaugemale. Koefitsient on oluline ainult selleks, et panus oleks hea väärtusega. Hea väärtuse leidmiseks on aga vaja võimalikult täpselt teada, mis toimub.

Väga edukatel spordiennustajatel on selleks mõnikord isegi abimehed, kes teavad ühe või teise võistluse hingeelu peensusteni. Ent 20. novembril Kataris algav jalgpalli MM toob ennustamise juurde palju neid, kes ei ennusta leiva teenimiseks, vaid soovivad turniiri jälgimist lihtsalt vürtsitada.

Näe ise vaeva, aga lase ka teistel end aidata

Eeltöö tegemiseks on mitu võimalust. Üks hõlpsaim on kohaliku ajakirjanduse või üldisemalt jalgpallimeedia jälgimine. Riigid, kes on jõudnud MMile, naudivad turniiri ajal suurt tähelepanu ning neist kirjutatakse palju. Pole raske teada saada, kes on vigastatud, kelle osalemine küsimärgi all või millised on ühe või teise koondise väljavaated järgmise vastase vastu.

Ent lisaks kohalikule meediale ja rahvusvahelistele jalgpalliportaalidele on eeltööks võimalusi veelgi. Üks neist on maailma tugevaima korvpalliliiga NBA fännidele kindlasti tuntud RotoWire, mis spetsialiseerub fantasy mängudele ja just spordiennustusele.

Eeltööd tehes on ennustusele mõeldes oluline olla neutraalne. Jah, võib-olla leidsidki suurepärase koefitsiendi, aga tee eeltööd neutraalselt, mitte otsi ainult kilde, millest ükski ei räägi koefitsiendile vastu. Tuleb olla avatud meelega ja kuulata mõistust, mitte juba rahamägesid kokku kraapivat südant.

Tagurpidi püramiid

Samuti on eeltööd tehes mõistlik kasutada nö tagurpidi püramiidi: alusta lihtsamast infost ja mine soovi korral nii detailseks kui võimalik. Tagurpidi püramiid annab struktuuri ning kindlustab, et eeltöö pole puder ja kapsad, kus loed alguses eelvaateid, siis vaatad süvastatistikat, lähed tagasi eelvaadete juurde ja lõpetuseks otsid, mida ütlesid võistkondade treenerid ja mängijad pressikonverentsil.

Jalgpalli MMi näitel on alustuseks oluline teada sellised lihtsamad asjad nagu tabeliseis, viimase aja vorm ning kas koondise ümber toimuvad skandaalid. See on hea baas, mille pealt oma ennustust üles ehitada.

Detailsemaks minnes on võimalik tänu internetis olevatele lehekülgedele uurida, kui palju on võistkond näiteks ametisoleva peatreeneri ametiaja jooksul keskmiselt ühes mängus väravaid löönud jne.

Mängupilt on väga oluline

Tõsi on ka see, et pahatihti meeldib ennustajatele liialt keskenduda tulemustele ja vähem mängupildile ehk ka kohtumiste jälgimine on oluline. Jalgpall on üksikute momentide mäng ning piisab 20 cm, mis viib napi möödalöögi või tõrjeni, ja 2:0 võidu asemel lõppeb kellegi väga hea mäng 0:0 viigiga.

Teisisõnu: tasub hinnata ka seda, kuidas tulemused on sündinud – kas keegi võitis õnnega pooleks või kaotas mängu, kus nemad tegid 20 lööki ja vastane 1. Pikas plaanis komistavad suure õnnega tiimid rohkem ja hästi mängivad tiimid võtavad lõpuks oma võidud ära.

Näiteks Manchester United on olnud hea näide tiimist, kes on viimastel hooaegadel mingitel aegadel üsna keskpäraselt mängides teinud päris häid tulemusi, aga hooaja lõpuks on nad taandunud mängupildile kohasele tulemusele.

Kui tahad olla edukas ennustaja, pole eeltööst võimalik hoiduda. Seda saab teha nii ise kui ka kasutada tasulist teenust, ent selle tegija võimed ennustamismaailmas edukalt tiirelda on pahatihti küsimus, millele ei leia objektiivset vastust.

Lõpetuseks toonitame, et mängudele tuleb läheneda avatud meelega. Viga, mida kiputakse tegema, on see, et võetakse mingi koefitsient ja hakatakse vägisi otsima faktoreid, mis mõtet toetavad. Ent kui leiad argumente, mis räägivad panuse vastu, siis tasub neid tõsiselt võtta.

Kõikidel jalgpalli MMi mängudel saad silma peal hoida ja panuseid teha OlyBeti Katar 2022 keskkonnas!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles