WADA kaebas Venemaa salatsemise Valijeva juhtumis spordikohtusse

Toimetas Ville Arike
Copy
Iluuisutaja Kamila Valijeva.
Iluuisutaja Kamila Valijeva. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP Photo/Scanpix

Maailma antidopinguagentuur (WADA) teatas, et kaebas Venemaa salatsemise iluuisutaja Kamila Valijeva juhtumis rahvusvahelisse spordiarbitraaži (CAS).

Portaal InsideTheGames vahendas WADA presidendi Witold Banka teadet: «Vaatamata asjaolule, et palusime RUSADA-l (Venemaa antidopinguorganisatsioon – toim) lahendada Valijeva juhtum, ei ole mingit arengut toimunud. Teatan, et WADA esitas selle juhtumi rahvusvahelisele spordiarbitraažile.»

WADA pidi niisuguse sammu ette võtma põhjusel, et RUSADA tahab hoida Valijeva dopingujuhtumi kõiki asjaolusid saladuses. Põhjenduseks tuuakse asjaolu, et ta oli positiivse dopinguproovi andmise ajal alles 15-aastane ning seetõttu WADA eeskirjade kohaselt alla 16-aastasena «kaitstud sportlane».

RUSADA-l on palunud Valijeva juhtumi asjaolud avalikustada ka ROKi president Thomas Bach isiklikult. USA antidopinguagentuuri juht Travis Tygart aga märkis, et venelaste käitumine tähendab kogu protsessi üle irvitamist.

Valijeva jäi positiivse dopinguprooviga vahele 8. veebruaril, päev pärast seda, kui ta oli aidanud Venemaal võita Pekingi taliolümpial võistkondliku esikoha. Medalitseremooniat pole toimunud aga siiani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles