JÄRELVAADATAV ⟩ Fännide närvidega mänginud Bigbank edenes eurosarjas järgmisesse ringi

Karl Juhkami
Copy

Tartu Bigbanki võrkpalliklubi kohtus kolmapäeval tugevuselt kolmanda eurosarja ehk Challenge Cupi 1/16-finaali kordusmängus Prešovi Miradiga, kel oli Slovakkias toimunud avamängust all 3:2 eduseis. Eestis õnnestus Tartul siiski oma paremus maksma panna ning 3:0 (25:23, 25:14, 25:23) võiduga järgmisesse ringi purjetada.

Kuigi kordusmäng taaralinnas kestis kõigest tund ja 11 minutit, oli seal rohkem draamat kui lõppskoorist vastu vaatab.

Avamängu 2:3 kaotanud Tartu vajas kodusaalis kindlasti võitu ning kohtumine algaski nende jaoks suurepäraselt. Kõigest paariminutilise mängu järel olid nad ees 4:0 ja vastaste peatreeneril tuli aeg maha võtta. Seejärel andis ta oma meestele käsu otsida serviga Taavet Leppikut, mis kahel järjestikusel punktil ka edu tõi.

Õnnestumised all, kogusid Prešovi mehed enesekindlust, millele aitasid omalt poolt kaasa ka Bigbanki mehed, kes ise asju ära käkerdasid. Nõnda jõudsidki slovakid järele ja 12:11 seisul esimest korda ka ette.

Päris mööda vastased siiski ei purjetanud – Bigbanki poolel sekkus Markkus Keele asemel sidemängijana Ronald Järv – ning edasi kulgeti punkt-punkti heitluses, kuniks seisul 23:23 said määravaks Bigbanki meeste kaks järjestikust blokki.

Õnnestumine all, jätkasid Bigbanki mehed sealt, kus pooleli jäid. Teises geimis haarati kärmelt neljapunktiline (5:1) eduseis, pärast mida enam tagasi ei vaadatudki. Poole geimi peal juhiti 12:4 ja 18:9 ning geim võideti lõpuks 25:14.

Kolmandagi geimi algus pakkus Ülikooli spordihoonesse kogunenud ca 600 inimesele rõõmu, sest Bigbank pääses ette 4:1. Rahvas jätkas rõkkamist ja seis tablool aina suurenes: 10:7, 14:10 kuniks 22:14 seisul näis asi juba tehtud olevat.

Ent siis astus Prešovi leerist servijoone taha sidemängija Samuel Goc, kes hakkas Bigbanki mehi õrritama planeeriva pallinguga. Esimene ebaõnnestunud vastuvõtt, teine jäi kaugeks, kolmas soperdati tõstel ise ära, neljas virutati blokki...

Vead kogunesid ja kogunesid, kuniks kaheksapunktilisest eduseisust polnud järel enam midagi ja tabloolt vaatas vastu viik 23:23. Seejärel virutasid vastased aga servi võrku, kinkides Bigbankile matšpalli, mille üleplatsimehena 17 punkti toonud Matej Šmidl bloki ladvast ka realiseeris.

Ja peatreener Alar Rikberg ohkas kergendatult. «Hakkasime väljakul mõtlema, et mäng on tehtud. Vastane enam eriti ei võidelnud ja oli justkui alla andnud, misjärel hakkasime meie neile punkte andma,» asus ta kolmanda geimi lagunemist välkanalüüsima.

«Nemad ei hakanud mängima, üks mees lihtsalt servijoone taga õnnestus ja meie hakkasime ise neile punkte andma. Ehk tegelikult kordus sama, mis juhtus Slovakkias toimunud avamängu viiendas geimis, mille kaotasime. Siin oli meil lihtsalt lõpus õnne, et 3:0 ära tuli, kuid kindlasti ei tohi sellisest seisust vastast tagasi mängu lasta. See mäng pidanuks 10 minutit varem ära lõppema,» sõnas juhendaja, kes tegelikult oli kuni kolmanda geimi lagunemiseni platsil nähtuga rahul.

«Sinnamaani mäng voolas. Päris mängu alguses küll kukkusime auku, kuid esimese geimi lõpuga saime enesekindluse tagasi, millega purjetasime terve teise geimi. Ka kolmandas olime pikalt ees: mäng voolas, kõik õnnestusid ja oligi lihtne, mõnus. See oli see ideaal, mida treener ootab, aga lõpp oli muidugi midagi, mida ma näha ei tahtnud,» lausus Rikberg lõpetuseks.

Tartu resultatiivseim oli 17 punktiga (+9) Matej Šmidl, 13 punkti (+9) lisas Timo Lõhmus ja 10 silma jäi nii Taavet Leppiku (+8) kui Mart Naabri arvele (+9). Tartlaste vastuvõtt oli 49%, rünnakuid lahendati 52-protsendiliselt, blokist saadi 7 (5 blokki pani Naaber) ja servilt 8 punkti (9 viga).

Prešovile tõi Ivo Mikovcik 11 punkti (+10). Slovakkia klubi vastuvõtt oli 48 ja rünnak 44%, blokiga saadi 5 ja servilt 2 punkti (eksiti 5 pallingul).

Järgmisena ootab Bigbanki ees Portugali kõrgliiga tabeliliider Fonte de Bastardo, kes oli kahes mängus kindlalt 3:0 üle soomlaste Akaa Volleyst.

Vaata ka, mida rääkis nurgaründaja Timo Lõhmus mängujärgses intervjuus:

Enne mängu:

Tartu vajab edasipääsuks 3:0 või 3:1 võitu, 3:2 võidu korral mängitakse kuldne geim.

Tartu meeskonna peatreener Alar Rikberg ütles pärast avakohtumist, et on kogu meeskonna tegutsemises pettunud, ent tõdes pärast põhjalikumat abnalüüsi, et reageeris üle. «Kui annad minut pärast 2:0 eduseisust kaotatud mängu intervjuu, siis tunduvad asjad vahel väga halvad. Pärast pikemat analüüsi ja korduvalt mängu üle vaadates saan öelda, et me ei mänginud tegelikult kehvasti, vaid olime episoodiliselt kehvad. Teatud hetkedel näitasime oma parimat mängu,» selgitas peatreener.

«Tegu on sarnasel tasemel meeskondadega ja edu saavutab see, kes oma asjad paremini käima saab ja rohkem võitleb. Meil polnud avamängus ka kõige parema silmanägemisega kohtunikud, punkte ei võetud ainult vastaselt, vaid ka meilt. Õnn ja napid valed otsused omavad sellises mängus suurt kaalu,» vaatas juhendaja avakohtumisele tagasi.

Rikbergi juhendatav meeskond on erinevalt esimesest mängust saanud nüüd nädal aega rahulikult treenida. «See on väga suur erinevus, sest enne võõrsil mängu oli meil väga tihe mängugraafik ja me ei läinud sinna mõistliku treeningrütmi pealt. Nüüd oleme saanud keskenduda sellele ühele kohtumisele ja oleme teinud kõiki asju suunitlusega homseks, sellega olen väga rahul. Täna õhtul on olulisim trenn, mis näitab, millises seisus mehed on.»

Parandamisruumi on mõlemal, tõdeb juhendaja. «Neil juhtus nii, et senise parima mehega (nurgaründaja Michal Scerba) saime me hästi hakkama ja ta tegi kahvatu mängu. Seal on neil juurde panna. Meil on juurde panna ses osas, et saame targemalt tegutseda nende diagonaali (Erik Gulaki) vastu, kes kolmanda geimi teise poole lahendas üksinda ära. Tema vastu oleme harjutanud uut bloki-kaitse taktikat ja loodan, et see mõjub. Kokkuvõttes väga rahulolevana ma end ei tunne, ent meil on kindlasti võimalus võita. Selleks loodan ma ka publiku abile, millest meile palju tuge oleks,» lisas Rikberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles