JALGPALLI MM Holland jahib MM-tiitlit juba pool sajandit. Kas lõpuks õnnestub?

Ville Arike
, reporter
Copy
Mulluselt EMilt jäi Virgil van Dijk vigastuse tõttu eemale. Kataris on maailma üks paremaid keskkaitsjaid aga kohal.
Mulluselt EMilt jäi Virgil van Dijk vigastuse tõttu eemale. Kataris on maailma üks paremaid keskkaitsjaid aga kohal. Foto: Piroschka van de Wouw/Reuters/Scanpix

Just Holland oli koht, kus umbes pool sajandit tagasi muudeti jalgpallitaktikat tundmatuseni. Treener Rinus Michels viis esmalt tippu Amsterdami Ajaxi klubi ning seejärel ka maa koondise. Hollandi näol on tegemist tugevaima jalgpalliriigiga läbi aegade, kes pole tulnud maailmameistriks. Nüüd minnakse järjekordsele katsele.

1974. aasta oli alles esimene kord pärast suurt sõda, mil Hollandi koondis kvalifitseerus maailma suurimale jalgpallipeole (varem oli seal mängitud 1934. ja 1938. aastal). Ning Michelsi juhtimisel tehti seda nõnda edukalt, et Lääne-Saksamaal peetud MMil alistati nii tiitlikaitsja Brasiilia kui ka teine Lõuna-Ameerika suurkuju Argentina ning jõuti finaali, kus tuli aga tunnistada võõrustajate 2:1 paremust. Toonase koondise liidrid olid Johan Cruijff ja Johan Neeskens.

Neli aastat hiljem Argentinas peetud MMil murti end uuesti finaali, ning taas astusid vastu väljakuperemehed. Jõuti lisaajani, kus Argentina jäi peale 3:1.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles