Vigastusest taastuv Kläbo on hooaja eel teadmatuses

Karl Mihkel Eller
Copy
Johannes Hösflot Kläbo.
Johannes Hösflot Kläbo. Foto: ANDREA SOLERO/EPA/Scanpix

Norra suusataja Johannes Hösflot Kläbo sai juulis kannakõõluse vigastuse, millest pole senini täielikult taastunud. Viiekordse olümpiavõitja füsioterapeut avaldas, et probleemid pole kaugeltki kadunud. On küsimärgi all, kas 26-aastane norralane jõuab medalivormi veebruaris toimuvaks MMiks.

Pekingi taliolümpial neli medalit võitnud Kläbo teeb intensiivselt trenni, kuid saab palju vatti ka treeningute välisel ajal. Jätkuvalt pole kindel, kas ta on eesootavaks hooajaks piisavalt taastunud.

Juhuse tahtel ristusid tema teed vahetult pärast suvist vigastust ameeriklannast füsioterapeudi Megan Stowe’ga. Naine oli 16 aastat 2021. aastal NBA meistriks tulnud Milwaukee Bucksi füsioterapeut. Koostöö sai alguse, kui Kläbo viibis USAs laagris.

Norra koondisest eraldi treeniv Kläbo jäi ameeriklanna tööga rahule ning nii võeti ta Euroopas toimund kõrgmäestiku laagrisse kaasa. Sel nädalal saabusid nad Beitostölenisse ning peagi tuleb otsustada, millal teeb Kläbo hooaja avastardi.

Stowe ütles Norra rahvusringhäälingule (NRK), et Kläbo peab kannakõõluse ravimisele ohtralt aega pühendama «Pärast trenne tuleb tal lihtsalt ravipingile istuda ja seal lamada, seda kuni uneajani. Täna õhtul on ta neli-viis tundi pingil,» ütles ameeriklanna.

Kläbo tunneb heameelt, et Stowe sai sügisesi plaane muuta ja temaga Euroopasse kaasa tulla, kuid norralane ei naudi raviprotsessi. «See on valus, ravi ei ole väga mõnus,» ütles Pekingist täiskomplekti medalitega naasnud Kläbo.

Stowe, kes on põhikohaga Utah’s suusatreener, naudib koostööd maailma parima murdmaasuusatajaga. Kui NRK uuris temalt, kas ta suudab garanteerida, et Kläbo on Planica MMiks vormis, vastas ta: «ma ei saa lubada, aga anname endast parima.»

Kuigi Kläbo peaks startima sel nädalal toimuval Beitostöleni võistlusel, siis ütles Stowe, et see selgub viimasel hetkel. Halvemal juhul tuleb hooaja avastart edasi lükata. Kläbo jätabki Beitostölenis sprindid vahele, kuid järgmisel nädalal Ruka MK-etapil on ta juba Norra koondise nimekirjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles