Euroopa vihatuim treener on tagasi! «See pole mõni sotsiaalasutus, kus tuleb kõigile meeldida.» (1)

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Duško Ivanovic.
Duško Ivanovic. Foto: Andrej Cukic/Epa/Scanpix

Euroliigas mängiva Belgradi Crvena zvezda otsus palgata peateeneriks Duško Ivanovic keerutas korvpalliringkondades üles väikese tormi.

65-aastane Montenegrost pärit juhendaja on tuntud oma väga karmide võtete poolest. Pärast Vitoria Baskoniast kinga saamist oli Ivanovic töötu täpselt aasta. Nüüd saab ta võimaluse Crvena zvezdas, kellega õnnestus tal teha võidukas debüüt.

Ent enne mängu Villerbaunne'i Asveliga said mängijad tunda kogenud juhendaja armutut piitsa. Teisipäeval korraldas Ivanovic viietunnise, kella 17-22 kestnud treeningu. See pani sotsiaalmeedia kihama.

Näiteks Monaco staar Mike James säutsus, et tema oleks 19.30 trennist lihtsalt minema jalutanud. Hooajal 2019/20 Baskonias just Ivanovici käe all mänginud Nik Stauskas andis aga veelgi karmima hinnangu.

«Tundsin päriselt, et oleksin justkui sõjaväelaagris. Ta võttis minu jaoks korvpallist kogu lõbu ära. Tema ideoloogia oli vildakas. Tema arvates oli kaotuse põhjuseks vähene töö. Sellepärast ootas järgmisel päeval alati karistuseks jooksmine,» tõdes Kanada koondise tagamees. «Tema on ainus põhjus, miks ma enam kunagi Euroopas ei mängi.»

Ivanovici karmi kätt sai peaaegu kaks aastat tunda ka Sander Raieste. «Ta on hästi vana kooli stiiliga. Sa ei pea olema kõige targem mängumees, aga pead jaksama kõige rohkem joosta. Tema mõte oligi, et jookseme lõpuks kõik üle, kuni vastane enam ei jaksa. Trennid olid paras kannatamine. Kõigile. Olid sa siis viimane või esimene mees,» arutles ta suvel Postimehele antud intervjuus.

«See on tõsi, et paljud ei tahagi tema all mängida. Hooaja alguses oli see suur teema, miks paljud mängijaid ei tulnud tagasi. Baskonial oli huvi mitme mehe vastu, aga esitati ultimaatumeid, et kui treener jääb, siis ma ei tule.»

Tõsi, vaatamata jõhkrale lähenemisele on Ivanovicil korralik CV. Näiteks on tema käe all Baskonia võitnud klubi neljast Hispaania kõrgliiga tiitlist kolm (2002, 2010, 2020). 

Eilses, esimeses mängus Crvena zvezda pealikuna, tüüris Ivanovic tiimi kodus napi 71:67 võiduni Asveli üle. Kohtumise järel uuriti, kas viietunnised trennid saavadki normiks.

Standings provided by Sofascore

«Noh, ei... Ütlesin juba, et trenn ei kestnud viis, vaid kuus ja pool tundi,» viskas Ivanovic pressikonverentsil küsimuse üle nalja. 

Küll aga tõestas kohe esimese mänguga Raieste sõnu. Stiil pole muutunud, vastased proovitakse lihtsalt üle joosta. Ivanovic andis mänguaega kõigile tosinale mehele, et intensiivsust üleval hoida.

«See pole mõni sotsiaalasutus, kus tuleb kõigile meeldida. Kõik sõltub vastasest ja mänguolukorras,» põhjendas ta laia rotatsiooni ning põhjendas ka, miks mäng nõnda nugadele läks.

«Nägin, et mõned mehed varisesid pärast vastaste raskeid kolmeseid vaimselt kokku. Seda ei tohi juhtuda! Ma ei räägi vastaste tabamustest, neid tuleb ikka ette. Aga mentaalselt ei tohi kunagi murduda, võitu tuleb uskuda.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles