EELVAADE Mustaks hobuseks peetav Šveits astub vastu Musta Mandri ajaloolisele lipulaevale

OlyBet
Copy
Šveitsi koondislased.
Šveitsi koondislased. Foto: Dmitri Lovetsky

Jalgpalli MMil on järg jõudnud G-alagruppi kätte, kus esimesena panevad palli mängu Šveits ja Kamerun. Kohtumise avavile kõlab 24. novembril kell 12.

Kes on selle mängu soosik?

Kuivõrd meeskonnad pole varem omavahel kohtunud, tuleb meil võrdlusjooni hakata tõmbama kohvipaksu pealt. Need on aga selgelt Šveitsi poole kaldu. On ju tegemist ikkagi eelmise EMi veerandfinalistiga, kes pallis viimases Rahvuste liiga tsüklis tagatipuks veel ka A-tasandil. Need on ka põhjused, miks šveitslasi peavad paljud selle MMi mustaks hobuseks.

Kuigi Kamerun on omakorda Musta Mandri üks vutivedureid – jõudsid ju just nemad omal ajal esimese Aafrika riigina MMil alagrupist edasi – polnud nende etteaste talvisel Aafrika Rahvuste Karikal ülemäära veenev. Pronksmedal küll teeniti, ent seda tänu kahele järjestikusele penaltiseeriale.

Kas koondised on selleks mänguks täisjõus?

Šveitslased viivad praegu regulaarselt kirikusse küünlaid, et nende superstaarist väravavaht Yann Sommer kuidagigi MMil mängida saaks. Puurivaht tegi oktoobris liiga oma hüppeliigesele ega ole sellest asjast minutikski enam väljakule astunud. MMi koosseisu ta küll lisati, kuid samas võib Šveitsi koondise nimekirjast leida kokku neli väravavahti. Fakt, mis kõneleb siinkohal vist iseenda eest...

Kamerun pole samal ajal pidanud vigastuste üle pead murdma. Peatreener Rigobert Song jättis küll mõned staažikamad pallurid – Michael Ngadeu, George Mandjeck ja Clinton N'Jie – MMile sõitnud koondisest välja, kuid seda mitte vigastustest tulenevalt.

Kes on selles kohtumises kõige tõenäolisemad väravalööjad?

Kui Šveitsi koondis on viimastel aastatel vajanud väravaid, vaatasid nad esmajoones kas abikapten Xherdan Shaqiri (109 mängu, 26 väravat) või siis tipuründja Haris Seferovici (89 mängu, 25 väravat) poole. Need mehed on praeguseks aga karjääri lõpufaasis.

Viimastel aastatel on aina rohkem pead tõstmas hoopis teine edurivimees Breel Embolo, kes on kolme väravaga ka tänavu šveitslaste suurim väravakütt. Temale näib muideks kasuks olevat tulnud keskkonnavahetus, sest suvel Saksamaalt Prantsusmaale AS Monacosse kolinud ründaja on uue leivaisa eest löönud 15 mänguga samuti 7 väravat.

Ajad, mil Kameruni koondist tassis ainult ja ainult Samuel Eto'o, on praeguseks ammune minevik. Samamoodi pole nad enam nii ühemehebänd, vaid hoopis rütmikas popduo: edurivi juhivad kapten Vincent Aboubakar (91 mängu, 33 väravat) ja Müncheni Bayerni hingekirja kuuluv Eric Maxim Choupo-Moting (69 mängu, 19 väravat).

Kas oodata on kinnist või lahtist mängu?

Lahtist. Aafrika riikide puhul on aasta(kümne)id räägitud sellest, et kuigi talendi poolest võiks sealsed koondised ammuilma muule maailmale vastu saada, jääb Musta Mandri meeskondadel puudu kaitsedistsipliinist. 

Kamerun on peatreener Songi käe all küll üks distsiplineeritumaid, kuid sellegipoolest pole oma värava puhtana hoidmine nende jaoks liiga kerge ülesanne. Šveits saavastu on mihkel oma tagala lukkukeeramises, mis ei jäta Kamerunile väga valikuid. 

Kuna kõva kaitseduelli nad ilmselt kaotaksid, tuleb panustada ikkagi sellele, milles oled osav: ehk rünnata! 

Millist minekut on tänavu näidatud?

Šveits on pidanud tänavu üheksa kohtumist, millest võitnud kõigest kolm. Nigel protsent, kuid see paraneb märgatavalt, kui võtta arvesse, et neil tuligi pallida Euroopa eliidis ehk Rahvuste liiga A-tasandil.

Seal kuuluti ühte gruppi Tšehhi, Portugali ja Hispaaniaga, kelle vastu kolm nimetatud võitu juunis ja septembris ka teeniti. MMi eel prooviti rammu veel ka ühe Aafrika koondisega, kuid sellest jäid suhu hapud viinamarjad: Ghanale kaotati 0:2. 

Kamerun on tänavu pidanud koguni 14 kohtumist ja võitnud nendest kuus. Või siis kaheksa, sest kaks viigimatši pärinevad Aafrika Rahvuste Karikalt, kus tegelikult penaltiseeria järel võideti.

Sügisesed kohtumised domineerivate lõvide jaoks – nõnda Kameruni kutsutakse – liiga domineerivalt ei möödunud. Kõigepealt kaotati Usbekistanile ja Lõuna-Koreale, seejärel viigistati Jamaica ja Panamaga.

Kõikidel jalgpalli MMi mängudel saad silma peal hoida ja panuseid teha OlyBeti Katar 2022 keskkonnas!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles