EELVAADE ⟩ Ühelt Briti saare satsilt juba kere peale saanud Iraani ootab ees raund kaks

OlyBet
Copy
Iraani pallurid (punases) avamängus Inglismaaga.
Iraani pallurid (punases) avamängus Inglismaaga. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA

Jalgpalli MMil on järg jõudnud teise ringi mängude kätte ning selles arvestuses teevad otsa lahti Wales ja Iraan. Kohtumise avavile kõlab 25. novembril kell 12. 

Kes on selle mängu soosik?

Wales, kergelt. Laias laastus jooksevad väljakule kaks enam-vähem võrdset meeskonda, kuid neid eristab siiski üks kindel asi: standardolukordade võimekus. Iraanil võivad olla küll igasugu muud relvad, kuid nurga- ja trahvilöögid pole üks neist. Wales vastupidiselt on just mihkel kõikvõimalikke standardeid ära kasutama.

Kas koondised on selleks mänguks täisjõus?

Walesi ebajumal Gareth Bale pole küll väidetavalt sada protsenti terve, kuid nagu avamäng USAga näitas, on ta vajadusel valmis ikkagi kõik 90 minutit valmis kaasa lööma. Ikkagi isamaa eest!

Samamoodi näib kiirkorras taastuvat poolkaitsja Joe Allen, kes naasis eelmisel nädalal pärast kahekuist pausi treeningutele. Avamängus ta siiski veel kaasa ei löönud.

Iraani suurim küsimus on nende esikipper Alireza Beiravand, kes avamängus tiimikaaslasega kokku põrkas ja peavigastuse/põrutuse tõttu välja vahetati. Hea uudis näib aga see olevat, et nende suurim staar Sardar Azmoun sekkus Inglismaa vastu 77. minutil vahetusest ehk on MMiks ikkagi mängukõlbulik. Vähemalt pooleks tunniks või nii.

Kes on selles kohtumises kõige tõenäolisemad väravalööjad?

Walesi poolt ei saa üle ega ümber Bale'ist, kes on tänavu löönud koondises viis väravat. Kokku on Wales sel aastal saanud kirja 11 tabamust, seega on Bale'i roll vägagi suur. Ehk võiks midagi oodata ka Brennan Johnsonilt, kes sai suvel Rahvuste liigas kirja esimesed kaks väravat Walesi eest, või siis Kieffer Moore'ilt, kes avamängus vahetusest sekkus ning peaga ameeriklaste värava ees väga ohtlik näis.

Iraan vaatab ennekõike oma ründajate, Leverkuseni Bayeris mängiva Sardar Azmouni ja FC Porto staari Mehdi Taremi poole. Just nemad lõid MM-valiksarjas enim väravaid – vastavalt kümme ja kaheksa – ning nagu Taremi avamängus näitas, osatakse vajadusel sahistada ka Inglismaa vastu.

Kas oodata on kinnist või lahtist mängu?

Kinnist. Mõlemad meeskonnad teavad, et just selle matšiga pannakse paika nende edasine saatus. Kes kaotab, sõidab Katarist suure tõenäosusega ka koju. Sellest tulenevalt ei hakka kumbki uisapäisa rünnakule tormama ning tähtsam on ikkagi kaitses asjad korras hoida.

Millist minekut ja mängupilti on MMil seni näidatud?

Wales alustas MMi väga kahepalgelise kohtumisega. Avapoolajal USA vastu oldi kergelt saamatud ning näis, et nende jaoks ongi esmatähtis palli lihtsalt ära klaarida. Pärast kaotusseisu jäämist tuldi teiseks poolajaks väljakule aga ümbersündinuna. Meestel oli siht silme ees (loe: USA värav) ja praktiliselt igal võimalikul hetkel hakati sinna suunas ka sööstma. Täpselt sellisest kiirest ja sirgjoonelisest tegutsemisest sündis ka nende viigivärav.

Kuhu me jutuga jõuda tahame: kui vaja, on meestel oskusi küll ja veel. Lihtsalt võib eeldada, et Iraani vastu tahetakse taas asju kindla peale võtta ning loota pigem standardolukordadele. Samas, inglased näitasid juba, et see on selgelt ka Iraani nõrk koht.

Iraan võis küll oma avamängueelse käitumise eest – mängijad keeldusid hümni laulmast, protesteerides nõnda kodumaal toimuva vastu – kõva tunnustust pälvida, ent platsil toimunu eest keegi neile ei aplodeerinud. 

Inglismaa vastu oldi lihtsalt kohutavalt apaatsed ning lõviosa kohtumisest kaitsti tikksirgetel jalgadel. Nii lihtsalt ei saa! Kui põlvest kas või natukene alla lasta ja asjadeks valmis olla, oleks iraanlaste šansid kohe hoobilt paremad, sest vasturünnakutega tõestati juba Inglismaa vastu, et nõelamiskohad ja -oskused on neil olemas.

Kõikidel jalgpalli MMi mängudel saad silma peal hoida ja panuseid teha OlyBeti Katar 2022 keskkonnas!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles