Iraani jalgpallurid protestisid MMi avamängus riigivõimu vastu

Siim Kaasik
, reporter
Copy
Iraani jalgpallurid näitasid üles suurt julgust, kui vaikisid MMi avamängul protesti märgiks hümnide laulmisel.
Iraani jalgpallurid näitasid üles suurt julgust, kui vaikisid MMi avamängul protesti märgiks hümnide laulmisel. Foto: FADEL SENNA/AFP/Scanpix

Jalgpalli MMil Inglismaale 2:6 kaotanud Iraani jalgpallurid vaikisid hümni ajal, et protestida kodumaal valitseva režiimi vastu.

Viimased kaks kuud on Iraanis toimunud valitsusevastased protestid, mis algasid pärast seda, kui nõndanimetatud moraalipolitsei pidas riietumisnormide rikkumise eest kinni noore naise, kes hiljem suri.

Tribüünidel nähti iraanlasi hümni ajal irvitamas ja pöialt allapoole näitamas. Kodumaal Iraanis katkestas riigitelevisioon aga hümnide ajaks ülekande, kirjutab Reuters.

Enne jalgpalli MMi kaotas Iraani koondis kodumaal palju toetajaid, sest neid seostati riigivõimuga. Nüüd on aga selge, et ka jalgpallikoondislased soovivad Islamiriigi langemist.

«See tegi head kogu Iraanile, kes on režiimi vastu. Nende žest oli väga oluline, sest nad tähtsad inimesed. Nad näitasid, et nad on koos inimestega. Nad näitasid, et toetavad inimesi. Nüüd suhtuvad iraanlased neisse teistmoodi,» lausus Iraani kodanik Delara Jahani, kes avaldas jalgpalluritele austust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles