TELEGRAMM KATARIST ⟩ MMi sõelmängud ilma Messi, Lewandowski, Ronaldo ja Neymarita? Miks ka mitte!

Postimees Sport
Copy
Lionel Messi ja Argentina alustasid MMi üllatuskaotusega.
Lionel Messi ja Argentina alustasid MMi üllatuskaotusega. Foto: HANNAH MCKAY/Reuters/Scanpix

Jalgpalli MM-finaalturniiri kolmanda võistluspäeva maasikas oli igasuguse kahtluseta Argentina üllatuskaotus Saudi Araabiale. Lisaks ei suutnud Robert Lewandowski realiseerida penaltit ning võib vabalt juhtuda, et C-alagrupist sõidavad koju Argentina ja Poola.

Kuku Raadio saates «Telegramm Katarist» arutleb MMi kohapeal kajastav ajakirjanik Ott Järvela, mis juhtuks finaalturniiriga, kui lisaks Messile ja Ronaldole ei pääseks sõelmängudele ka Cristiano Ronaldo ja Neymar. Lisaks pole ju erinevatel põhjusel Kataris kohal maailma tippründajad Karim Benzema, Sadio Mane, Mohameda Salah ja Erling Braut Haaland.

«Nimetatud staaride väljalangemine ei kahjustaks võistlust mitte mingil moel, vaid pigem muudaks selle veelgi väärtuslikumaks. Staaride võit teeb võistlusele head, aga nende kaotus teeb seda veel rohkem, sest just ootusärevus, et kas tõesti tippvõistkond või –mängija langeb, ongi võistluste põhiline tõmbenumber.

Võtame näiteks eilse Prantsusmaa – Austraalia kohtumise. See algas ju väga intrigeerivalt, sest Craig Goodwin viis Kängurumaa juhtima. Hommikul Argentina langemist näinud jalgpallimaailm õhkas – kas tõesti saab sama päeva lõpetuseks koosa ka tiitlikaitsja Prantsusmaa. Meenutame, et kolmel eelmisel MMil jäi tiitlikaitsja alagruppi pidama – 2010 ei pääsenud 1/8-finaali Itaalia, 2014 tabas sama saatus Hispaaniat ja eelmisel MMil Saksamaad. Kas nüüd lisandub sinna ritta ka Prantsusmaa, tekkis Goodwini värava järel põhjendatud küsimus.

Vastus on, et pigem mitte, ses Adrian Rabiot ja Olivier Giroud väravad viisid Prantsusmaa juba esimese poolaja lõpuks juhtima. Pinget oli kohe vähem, sest mäng oli loksunud ettearvatavasse sängi. Ning kui Kylian Mbappe ja Giroud teisel poolajal Prantsusmaale 4:1 võidu tõid, kaotas kohtumine neutraalse jalgpallisõbra vaatevinklist enamiku oma väärtusest. Sama juhtus ka Inglismaa – Iraan mänguga pärast esimest poolaega, mille Inglismaa 3:0 võitis.

Favoriidi vastutus on jalgpalli käivitav jõud. Ootus, et äkki soosik seekord vääratab, on kõige parem ootus. Ning kui see nii juhtub, avanevad võistlussüsteemist tulenevalt uued vaatenurgad ja tõusevad esile ootamatud mängijad. Kui eile Saudi Araabia võiduvärava löönud Salem Al Dawsari ka järgmistes mängudes õnnestub, võib just tema tõusta selle finaalturniiri üheks keskseks figuuriks.

Täpselt nagu 1990. aasta MMi mäletatakse Kameruni ründaja Roger Milla või 1994. aasta MMi bulgaarlase Hristo Stoichkovi ja rootslase Thomas Ravelli järgi. Kamerun, Bulgaaria ja Rootsi polnud toona mitte mingi kriteeriumi järgi favoriidid või tippkoondised, aga suutsid MMi peaosalise ja peakangelase rolli kenasti välja mängida. Nagu ka Horvaatia 1998, Lõuna-Korea 2002 ja Uruguai 2010. Staaride langemine poleks jalgpalli MMi jaoks mingi probleem. Pigem ennist loetletud nimekiri täiest koosseisus alagrupiturniiri järel ikka koju ei sõida, aga keegi neist ilmselt küll,» räägib Järvela tänases Telegrammis.

«Telegramm Katarist» on Kuku raadio eetris iga päev MM-finaalturniiri lõpuni. Argipäeviti kell 10.45 veerand tunni pikkusena ja nädalavahetustel kell 15 tunniajase saatena. Eksklusiivseid tähelepanekuid Dohast vahendab Ott Järvela.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles