BLOGI ⟩ Inglismaa ei suutnud USA kaitset lahti muukida, viimases voorus kõik otsad lahtised (1)

Postimees Sport
Copy
Inglismaa ja USA väravaid ei löönud.
Inglismaa ja USA väravaid ei löönud. Foto: Ashley Landis/AP/Scanpix

Jalgpalli MMi B-alagrupi teises voorus leppisid Inglismaa ja USA 0:0 viiki.

Kohtumine algas ootuspäraselt: autsaider USA kannatas kaitses, soosik Inglismaa ehitas kannatlikult. Kui välja arvata üks ohtlik olukord, kust Harry Kane saatis penaltipunkti lähistelt palli üle värava, toimis ameeriklaste plaan ideaalselt.

Avapoolaja ohtlikuim olukord tekkiski hoopis jänkidel. Londoni Chelsea hingekirja kuuluv Christian Pulisic põrutas palli inglaste latti. Tõsi, USA ainsaks väga tõsiseks momendiks see jäigi.

Teine poolaeg kulges üsna sarnases rütmis. Mõlemad vältisid suuremaid riske. Inglismaa mängu tõi veidi elu Jack Grealishi pingilt sekkumine 68. minutil, ent enamik rünnakuid sumbus vastaste kaitsemüüri.

Kolmandal üleminutil läks korraks veel ärevaks. Luke Shaw vasakult äärel tulnud teravale tsenderdusele sai Kane umbes seitsme meetri pealt pea vastu, end pall lendas napilt USA väravast mööda.

Muide, Inglismaa pole kolmes omavahelises MMi matšis USAst jagu saanudki.

Viik tähendab, et viimases voorus on B-grupis laual kõik variandid. Inglismaa (4 punkti) kohtub Walesiga (1), Iraan (3) madistab USAga (2).

Enne mängu

Kes on selle mängu soosik?

Inglismaa. Juba MMi eel peeti neid Argentina-Brasiilia järel kolmandaks tiitlinõudlejaks ning avamängu 6:2 purustustööga nende aktsiad ainult tõusid. Börsiriigina oskavad ameeriklased seda kindlasti hinnata.

Kas koondised on selleks mänguks täisjõus?

Kõik märgid näitavad, et ründav poolkaitsja James Maddison ei saa põlvehäda tõttu inglasi aidata ka MMi teises kohtumises. Väidetavalt pole Leicester Citys klubileiba teeniv pallur jätkuvalt ühtegi täismahus trenni koondisega Kataris kaasa teinud. Avamängust jäi eemale ka reielõikusest taastuv Kyle Walker, kuid peatreener Gareth Southgate näib siiski olevat veendunud, et saab paremkaitsjat ikkagi MMil kasutada.

Mis avamängus veel juhtus? Harry Kane'i sai kõvasti kossi – ründaja lahkus platsilt longates – ning Harry Maguire'il hakkas nõndaviisi pilt virvendama, et ta tuli välja vahetada. Pärast mängu rahustati näljased kirjatsurad aga Inglismaa abipersonali poolt maha: kõik on hästi!

Tõsi, päev hiljem paljastas The Atheltic ikkagi, et Kane'i hüppeliiges vaadatakse vastavate aparaatide all üle. Nii igaks juhuks.

Ameeriklastel on kõik hästi, sest nende kaks nimekaimat mängumeest, Torino Juventuse poolkaitsja Weston McKennie ja AC Milani äärekaitsja Sergiño Dest said juba avamängus omasid täie raha eest aidata.

Pärast mängu muretsesid jänkid samamoodi ohtralt kossi saanud Christian Pulisici üle, kuid esimesed teated ookeani tagant siiski liiga murettekitavad pole: valuvaigistid sisse ja jätkame!

MMil eel rääkisid kõik Harry Kane'ist, kes lõi MM-valiksarjas inglaste eest 12 väravat. Jah, Inglismaa esiründaja on jätkuvalt ohtlik, kuid nagu avamäng näitas, võib neilt tabamusi tulla igalt poolt. Paremalt. Vasakult. Ning kuigi avamängus seda ei juhtunud, siis tegelikult ka tagant: standardolukorras ragistas Harry Maguire näiteks ju Iraani koondise latti.

Jänkidel jagunevad väravad võrdlemisi ühtlaselt. Märgiline on seegi, et Katari sõitnud koondises on vaid kaks meest, kel enam kui kahekohaline arv väravaid: Christian Pulisicil 21 ja Jordan Morrisel 11. Londoni Chelsea mees Pulisic võikski olla ameeriklaste ohtlikuim mängija, kuid nagu avamäng tõestas, on ta võimeline ka hästi kaaslastele söötu lükkama.

Timothey Weah ütleb siinkohal: «Aitäh».

Kas oodata on kinnist või lahtist mängu?

Lahtist. Inglismaa pole küll teab mis sambamaa, kuid see vurr, mis avamängus Iraani vastu käima tõmmati, ei meenutanud ka kuidagi elegantset fokstrotti. Pigem ikkagi hoogne värk, mis tulu tõi. Ja nagu öeldakse: if it ain't broke, don't fix it.

Millist minekut ja mängupilti on MMil seni näidatud?

Inglismaa tegi oma avamängus seda, mida hing ihkas ning teenis seeläbi ka 6:2 võidu. Samas on ka selge, et Iraani näol oli tegemist vastased, kellesarnast (loe: nõrka) enam Kataris ei kohata. Seega ei pruugi avamängu hea hoog automaatselt järgmistele matšidele üle kanduda, eriti kui vastu seisab distsiplineerituma kaitsega meeskond.

Muidugi, USA pole samamoodi distsiplineeritud kaitse musternäidis. Kui Walesi vastu avamängus 1:0 eduseis kätte saadi, üritati küll kaitsesse tõmbuda ja mängu surmata, ent päriselt see neil ikkagi ei õnnestunud. Ja kui hätta sattutakse juba Walesi vastu, siis... inglased on ikkagi vähe teisest puust.

Samas tuleb kiidusõnu öelda ameeriklaste ründemängu kohta. Kiirete söötude ja sööstudega harutati Walesi tagala kohati ribadeks ning tegelikult võinuks jänkid rohkemgi skoorida. Kui vaid see lõpupass täpne olnuks...

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles