Venemaa otsib Hiina kaudu viisi, kuidas rahvusvahelisele spordiareenile naasta (2)

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Venemaa spordiminister Oleg Matõtsin.
Venemaa spordiminister Oleg Matõtsin. Foto: Evgenia Novozhenina

Venemaa on jätkuvalt otsima viise, kuidas oma atleete rahvusvahelisele spordiareenile tagasi saada. Üht säärast võimalust haistakse nüüd Hiina kaudu.  

Nimelt korraldab Hiina tuleval aastal suveuniversiaadi ning Venemaa spordiminister Oleg Matõtsin käiski sellest tulenevalt äsja uurimas, kas nendegi tudengiatleedid võiksid võistlustest osa saada.

Kuigi Rahvusvahelise olümpiakomitee (ROK) seisukoht Venemaaga seoses on jätkuvalt nende võistlustele mitte lubamine – seda siis Ukrainas toimuva sõja tõttu – ei laiene see automaatselt universiaadidele. Seda sellepärast, et neid korraldab hoopis Rahvusvaheline ülikoolispordi föderatsioon (FISU), mille president on ... Matõtsin.

Viimased poolteist aastat pole Venemaa spordiminister siiski FISU puldi juures olnud. Seda aga mitte Ukraina sõja, vaid hoopis Venemaale osaks langenud dopingureeglite rikkumise tõttu, mis ei luba venelastel Maailma antidopingu agentuuri (WADA) egiidi alla kuuluvates üleilmsetes organisatsioonides juhtrolli täita. 

Tema eemaloleku ajal on FISU üldine hoiak olnud mitte-venemeelne: jaanuaris Lake Placidis toimuvale taliuniversiaadile näiteks venelasi ja valgevenelasi ei lubata. 

Samamoodi otsustas FISU Jekaterinburgilt ära võtta 2023. aasta suveuniversiaadi korraldusõiguse ja anda see Chengdule. Seda, kas venelased ja valgevenelased aga sealt osa võiksid võtta, veel otsustatud pole. 

Nõnda kohtuski Matõtsin hiljuti Venemaal viibiva Hiina suursaadiku Zhang Hanhuiga, et hiinlased annaksid oma heakskiidu Venemaa sportlaste suveuniversiaadil osalemiseks. Vastasel juhul poleks võistlus lihtsalt enam see... 

«Olukord pole kerge, seega paluksime teie toetust Venemaa delegatsiooni osalemisküsimuses, näitamaks seeläbi Venemaa ja Hiina aastatepikkust spordiülest koostööd,» vahendab uudisteportaal TASS Matõtsini öeldut. «Ilma venelasteta oleks see võistlus täiesti tühine.»

Matõtsini positsioon FISU eesotsas on külmutatud 2021. aasta märtsist, kuid WADA-poolne karistus saab ümber selle aasta 17. detsembril, pärast mida pääseb Venemaa spordiminister taas FISU tüüri juurde.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles