BLOGI ⟩ Portugal sai väravaterohkes mängus Ghana vastu võidu

Postimees Sport
Copy
Cristiano Ronaldo.
Cristiano Ronaldo. Foto: Abir Sultan/epa/Scanpix

Jalgpalli MMi H-alagrupi teises kohtumises võitis Portugal võitluslikus mängus Ghanat 3:2. Penaltist skoori avanud Cristiano Ronaldo tegi ajalugu, temast sai esimene mängija, kes löönud värava viiel MM-finaalturniiril. Postimees vahendas kohtumist tekstipõhises otseblogis.

Esimene poolaeg möödus sündmustevaeselt. Portugal oli esimesel poolajal rünnakul leebe. Pealelööke sooritati seitse, neist kaks raamidesse. Korra sahistas võrku ka Cristiano Ronaldo, kuid kuna ta võttis trahvikastis teda seganud Ghana kaitsja vea hinnaga maha, siis see ei lugenud. Sellega näitas 37-aastane Ronaldo ilmekalt, kui mängunäljas ta on.

Endine Manchester Unitedi ründaja ja hetkel «töötu» Ronaldo avas skoori 65. minutil penaltist. Kuigi penalti oli paljude arvates kaheldav, siis Ronaldo oma suurel võimalusel ei vääratanud ning temast sai seeläbi esimene viiel MMil värava löönud mängija.

Ghana pingutused kandsid vilja 73. minutil, kui Andrew Ayew suutis seisu viigistada. Tegemist oli üleüldse Aafrika koondiste esimese väravaga sel MMil. Pidu ei kestnud aga kaua, vaid viis minutit hiljem läks Portugal uuesti ette Joao Felixi väravast.

80. minutil kasvatas Portugali edunumbrid 3:1-le 23-aastane AC Milani ründaja Rafael Leao. Ta oli selleks hetkeks väljakul olnud vaid kolm minutit ning sai hakkama oma koondisekarjääri esimese väravaga.

Hetkeks tundus, et Ghana vastupanu on murtud, kuid 89. minutil vähendas vahe minimaalseks Osman Bukari, kes lõi suurepärase peaga värava. Tänu sel MMil tavaks saanud ohtrale üleajale jäi sel hetkel mängida veel kümmekond minutit, mis pakkusid mõlemale poolele paar head väravavõimalust, kuid 3:2 seisuga mäng ka lõppes.

Kuna päeval toimunud alagrupi teine mäng Uruguay ja Lõuna-Korea vahel jäi väravateta viiki, siis haaras Portugal H-grupis juhtohjad. Hoolimata korralikule väravasaldole on Ghana grupis viimasel kohal.

Enne mängu

Kui nii 10 aastat tagasi võinuks Ghana ka paberile jõuliselt Portugalile vastu saada, siis nende praegused mustad tähed – nõnda fännid Ghana koondist kutsuvad – nõnda eredalt ei sära. 

Nüüd, ainus mänguväline küsimus on, kas Cristiano Ronaldo äsjane intervjuu – mis oli küll küsitud koduklubi Manchester Unitedi kohta – mõjutab mingil põhjusel ka rahvuskoondise sisekliimat... Superstaar ise vastas sellele eitavalt, kuid tõde selgub mõistagi väljakul.

Portugalil on puudu koguni kolm Inglismaa kõrgliiga meest, kes tavaolukorras kindlasti koondisesse mahuksid: Liverpooli ründaja Diogo Jota, Wolvesi ääremängija Pedro Neto ja Leicester City mängumees Ricardo Pereira.

Samas olid need puudujad peatreener Fernando Santosele varem teada ning viimase hetke langenuid tema leeris pole. Ainus küsimus on lihtsalt jätkuvalt seotud Cristiano Ronaldo saagaga...

Ghanal tuleb MMil läbi ajada Spezia kapteni Emmanuel Gyasita, kes vigastas ennast vahetult enne MMi. Samamoodi ei lennanud Katari Saksamaa esiliigas palliv Stephan Ambrosius.

Samas õnnestus näiteks Rennes'i ääremehel Kamaldeen Sulemanal ja Freiburgi ründajal Daniel Kofi Kyerehil ikkagi piisavalt terveneda, et MMiks koosseisu pääseda.

Kõige suurem murekoht on ghanalaste jaoks aga väravas. Nimelt sai nende tavapärane esikipper Joe Wollacot vahetult enne MMi vigastada ega sõitnudki Katari. Samamoodi pole MMil kohal tavapärast teist puurilukku Richard Oforit.

Kui vanasti tasus Portugali mängu puhul alati panustada Cristiano Ronaldole – on ta koondise eest löönud ikkagi rekordilised 117 väravat – siis tänavu on portugallaste eest enim skoori teinud hoopis Bruno Fernandes: viis tabamust.

Samas, suurturniiridel on Ronaldol motivatsioon niikuinii laes, seega eks see värav viib emma-kumma Manchester Unitedi mehe jala läbi tule.

Ghana nimekirjast võime leida kolm meest, kel koondise eest ette näidata kahekohaline väravate arv: Jordan Ayew (84 mängu, 19 väravat), Andrew Ayew (110 mängu, 23 väravat) ja Thomas Parter (40 mängu, 13 väravat). Tänavu need mehed aga Ghana eest eriti skoorinud pole: triost on ainsana korra jala valgeks saanud Andrew, sedagi 14. jaanuaril Gaboni vastu.

Vastamisi lähevad meeskonnad, kes lihtsalt südamest naudivad ründamist. Milleks üritada kaitses asju korras hoida, kui palju mõnusam on tantsivad triblamisjalakesed tööle panna ja hakata trikitama.

Portugal on tänavu peetud üheksast matšist võitnud küll kuus, kuid need on olnud just need kohtumised, kus vastas ongi olnud eeldatavalt nõrgem meeskond. Kui oponendiks tuli Hispaania, tehti esmalt 1:1 viik ja seejärel kaotati 0:1. Samamoodi jäädi korra 0:1 alla Šveitsile. Lühidalt: oma on üldjoontes ikkagi ära tehtud, kuid üle varju hüpatud (veel) pole.

Ghana tänavune aasta on olnud pehmelt öeldes katatroofiline. Jah, vahetult MMi eel suudeti küll võita nii Šveitsi (2:0) kui ka Nicaraguat (1:0), ent enne seda toimunud kohtumiste saldo on neil 1 võit – 5 viiki – 6 kaotust. Sealjuures õnnestus neil augustis kaotada Katarile...

Meeskondade koosseisud MMil

Portugal

Väravavahid: Rui Patricio (Roma), Jose Sa (Wolves), Diogo Costa (Porto)

Kaitsjad: Pepe (Porto), Ruben Dias (Manchester City), Joao Cancelo (Manchester City), Nuno Mendes (PSG), Diogo Dalot (Manchester United), Antonio Silva (Benfica), Raphael Guerreiro (Borussia Dortmund), Danilo Pereira (PSG)

Poolkaitsjad: Vitinha (PSG), William Carvalho (Real Betis), Bernardo Silva (Manchester City), Joao Mario (Benfica), Bruno Fernandes (Manchester United), Ruben Neves (Wolves), Joao Palhinha (Fulham), Matheus Nunes (Wolves), Otavio (Porto)

Ründajad: Cristiano Ronaldo (Manchester United), Joao Felix (Atletico Madrid), Rafael Leao (AC Milan), Ricardo Horta (Braga), Goncalo Ramos (Benfica), Andre Silva (RB Leipzig)

Ghana

Väravavahid: Lawrence Ati-Zigi (St. Gallen), Ibrahim Danlad (Asante Kotoko), Abdul Manaf Nurudeen (Eupen)

Kaitsjad: Daniel Amartey (Leicester City), Abdul-Rahman Baba (Reading), Alexander Djiku (Strasbourg), Joseph Aidoo (Celta Vigo), Gideon Mensah (Auxerre), Denis Odoi (Club Brugge), Tariq Lamptey (Brighton & Hove), Alidu Seidu (Clermont), Mohammed Salisu (Southampton)

Poolkaitsjad: Mohammed Kudus (Amsterdami Ajax), Thomas Partey (Arsenal), Andre Ayew (Al-Sadd), Elisha Owusu (KAA Gent), Daniel-Kofi Kyereh (Freiburg), Daniel Afriyie (Hearts of Oak), Salis Abdul Samed (RC Lens)

Ründajad: Antoine Semenyo (Bristol City), Abdul Fatawu Issahaku (Lissaboni Sporting), Jordan Ayew (Crystal Palace), Kamaldeen Sulemana (Rennes), Osman Bukari (Crvena zvezda), Inaki Williams (Athletic Bilbao), Kamal Sowah (Club Brugge)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles