TELEGRAMM KATARIST ⟩ Miks pole Inglismaa fännide seas Liverpooli, Arsenali ega Man Unitedi toetajaid?

Postimees Sport
Copy
Inglismaa jalgpallifännid Kataris.
Inglismaa jalgpallifännid Kataris. Foto: DAVID KLEIN/REUTERS/Scanpix

Katari reisinud Inglismaa koondise fännide seas on pilt tavapäraselt kirev, sest nende sekka kuulub väga erinevate klubide toetajaid. Aga samuti on tavapärane see, et tippklubide nagu Liverpooli, Arsenali ja Manchester Unitedi fänne Inglismaa omade seast eriti ei leia. Miks see nii on?

Saates «Telegramm Katarist» selgitab asjaolu MM-finaalturniiri kohapeal kajastav Ott Järvela: «Inglismaa – USA mängul olid publiku seas olid ülekaalus inglased, kuigi ka ameeriklasi polnud vähe. Inglaste hüüded olid valjemad ja sagedasemad, aga ameeriklaste U-S-A pääses samuti aegajalt maksvusele. Teise poolaja keskel teostasin kontrolloperatsiooni, et veenduda, kas asjad on Inglismaal endiselt samamoodi nagu nad varemgi on olnud?

Selleks fikseerisin klubinimed, mis Inglismaa fännide suurtel lippudel kirjas. Nimelt on inglastel kombeks oma valgel taustal punase ristiga lipule lisada klubi, mida konkreetse plagu omanikuks olev seltskond kodumaal toetab. Lippe oli Al Bayti staadionil palju ja kõiki silm ei seletanud, aga õnnestus tuvastada järgmised klubinimed:

Wickford, West Bromwich Albion, Derby County, Rochdale, Bradford, West Ham, Shrewsbury, Leeds United, Barnet, Stoke City, Huddersfield. Nagu näete, siis mõned Premier League’i klubid on kah seltskonnas sees, aga valdav enamik ikkagi madalamatest liigadest. Ning kõrgliigaklubide seas pole kordagi mainitud ainsatki suure kuuiku liiget. Ei ainsatki Liverpooli, Manchester Unitedi, Arsenali, Chelsea, Manchester City või Tottenham Hotspuri nime kandvat lippu.

Miks nii? Sest nende klubide fännid enamasti Inglismaa koondisega kaasa ei reisi. Nad saavad oma rahvusvahelise jalgpallijanu rahuldatud klubivutiga ega otsi koondisejalgpallist lisa. Nimetatud klubide puhul aga rahvusvahelist mõõdet enamasti ei ole. Hüva, West Ham praegu eurosarjades osaleb, aga see on nende jaoks suur erand. Igatahes ongi Inglismaa koondist kohapeal toetavate fännide lõviosa Inglismaa madalamate liigade või kõrgliiga teise tabelipoole klubide fännid.»

Saates ka kokkuvõte reedestest mängudest ning laupäeva hommikusest avamängust Tuneesia – Austraalia, mille järel mängis DJ staadionil Men At Work hitti «Down Under». Brent Pere vestleb stuudios Mihkel Uibolehe ja Peeter Raudsikuga olukorrast Kataris ja MMi puudutavatest mänguvälistest küsimustest.

«Telegramm Katarist» on eetris igal päeval MM-finaalturniiri lõpuni. Argipäeviti kell 10.45 veerand tunni pikkusena ja nädalavahetustel kell 15 tunniajase saatena. Eksklusiivseid tähelepanekuid Dohast vahendab Ott Järvela.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles