Venemaa meedia moonutas Norra suusatähtede sõnavõtte Ukraina sõja kohta (1)

Karl-Joosep Küngas
Copy
Vene president Vladimir Putin.
Vene president Vladimir Putin. Foto: MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL

Venemaa võimud on selgelt kontrollimas, mida sealses meedias kirjutatakse. Väga karm näide sündis sel nädalavahetusel, mil Norra suusatähed võtsid sõna Ukraina sõja kohta.

Venemaa väljaanne Championat moonutas selgelt suusatähtede Johannes Hösflot Kläbo ja Petter Northugi ütlemisi Norra TV2-le, mis puudutasid Ukraina sõda. Lisaks sellele rääkisid norralased Aleksandr Bolšunovist.

Norra rahvusringhäälingu teatel kommenteeris Kläbo olukorda järgmiselt: «Enne, kui suudaksin Bolšunoviga kohtuda, peab see sõda lõppema.» Venemaa väljaandes oli sama lause asendatud järgmisega: «Enne, kui suudan Bolšunoviga kohtuda, peab praegu maailmas toimuv lõppema.»

Championat tõdes vastuses NRK-le, et antud muudatused lausetes tehti vastavalt Venemaal kehtivatele seadustele.

Lisaks Kläbole puudutas Venemaa teemat ka legendaarne Petter Northug. Tema saatis Bolšunovile kohe sõnumi. «Venemaa on Ukrainaga sõjas, Bolšunov!» Championat muutis sama lause järgmiseks: «Vaata, mis Ukrainas toimub, Bolšunov!»

Norra ekspert Venemaa teemadel Ivar Dale tõdes, et Venemaa väljaannetel polegi elus püsimiseks midagi muud teha, kui järgida sealseid reegleid. Nõnda polegi Venemaa inimestel suuresti aimu, mis Ukrainas tegelikult toimub. «See näitab, kui absurdne on Venemaal olukord tegelikult,» lausus Dale NRK-le.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles