TELEGRAMM KATARIST Üllatustest kubisev MM? Ei, tegelikult täiesti tavaline

Postimees Sport
Copy
Saksamaa jalgpallikoondisel on veel hea võimalus jõuda kaheksandikfinaali.
Saksamaa jalgpallikoondisel on veel hea võimalus jõuda kaheksandikfinaali. Foto: IMAGO/Chai v.d. Laage/Scanpix

Saudi Araabia 2:1 võit Argentina üle, Jaapani 2:1 võit Saksamaa üle ja nüüd ka Maroko 2:0 võit Belgia üle. Ons tegu tõesti erakordse MM-finaalturniiriga, kus võib juhtuda ükskõik mis ja mitte ükski tšempion pole šoki eest kaitstud? Ei, kaugeltki mitte. Täpselt selline on iga MM-finaalturniir.

Saates «Telegramm Katarist» märgib MM-finaalturniiri kohapeal kajastav Ott Järvela, et ei ole nõus jutuga, justkui oleks tegu erakordse MMiga. «On üllatusi sel MM-finaalturniiril vähe, palju või parasjagu? Viimaste päevade jooksul olen üha sagedamini kohanud väljendit «see on MM, kus võib juhtuda ükskõik mida!», millega proovitakse markeerida seniseid peamisi üllatusi, mida on kolm – Saudi-Araabia 2:1 võit Argentina üle, Jaapani 2:1 võit Saksamaa üle ja Maroko eilne 2:0 võit Belgia üle.

Tuletame meelde, et kolmest üllatusest kahe mõju on praeguseks juba mahenenud. Argentina šansid alagrupist edasi pääseda pole üldse mitte halvad ning ka Saksamaa seis pole enam nii katastroofiline, kui see paistis olema pärast esimese vooru kaotust. Kui nad alistavad ise Costa Rica ja Jaapan ei üllata samal ajal Hispaaniat, ongi Saksamaa edasi pääsenud.

Seega kolmest üllatuseohvrist kaks võivad vabalt 1/8-finaali jõuda. Aga on üllatusi siis rohkem või vähem? Meenutame kahte eelmist MM-finaalturniiri. 2018. aasta MM-il nägi alagrupis näiteks Hispaania ja Maroko 2:2 ning Argentina ja Islandi 1:1 viiki, ent lõpuks pääsesid eksmaailmameistrid ikkagi 1/8-finaali edasi. Suureks pauguks olid Saksamaa kaotused Mehhikole ja Lõuna-Koreale, mis jätsid nad oma alagrupis viimaseks.

2014. aasta MMil jäid aga alagruppi toppama nii kaks aastat hiljem Euroopa meistriks tulnud Portugal, alagrupis võiduta jäänud Inglismaa, neljakordne maailmameister Itaalia kui ka valitsev maailmameister Hispaania, kes kaotas esmalt 1:5 Hollandile ja siis 0:2 Tšiilile. 2014. aasta MMi üllatuste hulk oli kindlasti suurem kui see, mida oleme seni Kataris näinud.

Kokkuvõttes arvan, et jutt, nagu sel MM-il oleks üllatusi rohkem kui kunagi varem, ei pea paika. Üllatusi on sel MM-il enam-vähem sama palju kui ühel keskmisel MM-il ikka,» räägib Järvela.

«Telegramm Katarist» on eetris igal päeval MM-finaalturniiri lõpuni. Argipäeviti kell 10.45 veerand tunni pikkusena ja nädalavahetustel kell 15 tunniajase saatena. Eksklusiivseid tähelepanekuid Dohast vahendab Ott Järvela.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles