TELEGRAMM KATARIST ⟩ Miks Kataril ikkagi seda MMi vaja oli?

Postimees Sport
Copy
Katari fännid ei jäänud viimase mängu järel omasid tänama.
Katari fännid ei jäänud viimase mängu järel omasid tänama. Foto: Ariel Schalit/AP/Scanpix

MM-finaalturniiril selgusid esimesed kaks 1/8-finaalpaari ja täna saavad paika kaks järgmist. Kuku raadio jalgpallisaade «Telegramm Katarist» räägib täna aga lisaks edu kogenud koondisele ka kõige edutumast ehk korraldajamaa Katari meeskonnast.

Võõrustaja Katari MM piirdus alagrupiturniiriga, kus kaotati kõik kolm kohtumist, väravate vaheks 1:7. Nukrate tulemuste valguses mõtiskleb MMi kohapeal kajastav ajakirjanik Ott Järvela, miks Kataril ikkagi MM-i vaja oli? «Võiks ju arvata, et kodumeeskond teeb oma viimase mängu järel staadionil auringi, et publikut tänada. Kataril polnud seda kellegi ees teha, sest kaotuse vaatamine Katari jalgpallipubliku mõttemaailma ei kuulu.

Ansambli Scooter laulufraas «the chase is better than the catch» ehk «tagaajamine on mõnusam kui saagi tabamine» kirjeldab tegelikult päris hästi ka jalgpallimaailma toimimist. Saavutuse mõnu ei seisne võiduhetkes ja -emotsioonis, vaid teadmises, milliseid raskusi teekond endas on kätkenud. Liverpooli 2020. aasta Inglismaa meistritiitli magususe lahutamatu osa oli ju sellele eelnenud 30-aastane paus, mis muutis hetke ja saavutuse palju-palju hinnalisemaks.

Katar niimoodi ei mõtle. Kõike tahetakse nüüd ja kohe. Arvatakse, et raha eest on võimalik enam-vähem kõike osta ning raha siin teatavasti jagub. Seetõttu ei jäänud publik ka Katari meeskonda tänama, vaid läks koju. Konkreetne investeering kirjutati lihtsalt korstnasse ja liiguti oma tegemistega edasi järgmiste projektide juurde. Katari inimesed ei võta jalgpalli hinge.

Aga miks neile siis seda MMi vaja on? Olen üha enam veendunud, et sportlik edu polnud ega pole Katari jaoks kodusel MMil tähtis. Esiteks andis 12 aastat tagasi saadud korraldusõigus riigile väga selge põhjuse ja sihi oma taristu arendamiseks, mis on igal sammul näha. Ei pea silmas staadioneid, millele MMi järel kasutust ei leita, sest Katari liiga mänge käib vaatamas paar tuhat inimest, küll aga metrood ja teid ja kõik muud säärast. See kõik on olnud investeering Katari tulevikku.

Teine suur põhjus on spordi tavaline eesmärk – oma riigi maine parandamine. Kuigi Katari MMiga on seotud väga palju negatiivseid narratiive, jääb see võistlus kõigi nende riikide fännide jaoks, kellel õnnestub siin midagi kaunist saavutada, meelde helge ajana. Kui Senegal on 20 aastat oodanud taas alagrupist edasipääsemist ja nüüd siin Kataris see juhtus, siis jäävad neile Katarist meelde pea eranditult positiivsed mälestused. Inimloomus on lihtsalt niimoodi ehitatud.

Nii et arvan, et kuigi sportlikult läks kodune MM Kataril aia taha, siis riigi valitsejad sellest ülearu pettunud ei ole. Need kolm kaotust ja nõrk väravate vahe lükatakse kõrvale ja keskendutakse kasule, mida MMiga enda riigile on toodud. Katar tundub olevat pragmaatiline, mitte tundeline maa,» arutleb Järvela.

«Telegramm Katarist» on eetris igal päeval MM-finaalturniiri lõpuni. Argipäeviti kell 10.45 veerand tunni pikkusena ja nädalavahetustel kell 15 tunniajase saatena. Eksklusiivseid tähelepanekuid Dohast vahendab Ott Järvela.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles