Taliban teenis jalgpalli MMi pealt miljoneid

Postimees Sport
Copy
Lusaili jalgpallistaadioni ehitamine Dohas.
Lusaili jalgpallistaadioni ehitamine Dohas. Foto: Hassan Ammar/AP/Scanpix

Kataris peetav vastuoluline jalgpalli MM-finaalturniir on väidetavalt toonud miljoneid eurosid Taliban. Radikaalne islamiliikumine on tohutult tulu teeninud Katari staadionite ehituse abil.

Jalgpalli MM näib olevat Talibani jaoks tulus äri. Terrorirühmituse kõrged ametnikud on Katari staadionite ehitamisest teeninud tohutut kasumit, kirjutab The Telegraph.

Taliban tegi Katarile kättesaadavaks rasketehnika, mida ehitusfirmad ostsid või rentisid kopsakate hindadega. Tegemist oli väga tulusa tegevusega, kuuldavasti maksid firmad kokku mitu miljonit.

«Taliban on MM-i ülesehitamisse palju investeerinud ja turniir on ammendamatu lisatulu allikas. See on kuldmune munev hani. Nad teenisid miljoneid,» väidab allikas, kes on Dohas elanud kümmekond aastat.

2013. aasta seisuga elas suur rühm Talibani liidreid Katari pealinnas Dohas, kus nad pidasid pikaajalisi rahuläbirääkimisi USA ja ÜROga. Katari võimud – USA ja ÜRO heakskiidul – maksid väidetavalt Talibani kõrgetele ametnikele Dohas igakuist tuhandete eurode suurust toetust, et hõlbustada nende rahukõnelusi läänega.

«Mõned Talibani juhtivliikmed omasid Dohas kuute kuni kümmet ehitusmasinat ja teenisid kuus kuni 11 000 eurot,» kirjutas The Telegraph, mille andmetel maksti summasid algselt sularahas ja kanti hiljem otse Talibani ametnike pangakontodele. See muutis USA ja Katari võimudele kulutuste jälgimise keeruliseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles