Iraanlased tähistasid jalgpallikoondise kaotust, tapeti ühe koondislase lapsepõlvesõber

Toimetas Ville Arike
Copy
Iraani jalgpalluri Saeid Ezatolahi viimased päevad on olnud valusad. Esmalt kaotati otsustavas mängus USA-le, seejärel tapeti kodumaal tema lapsepõlvesõber.
Iraani jalgpalluri Saeid Ezatolahi viimased päevad on olnud valusad. Esmalt kaotati otsustavas mängus USA-le, seejärel tapeti kodumaal tema lapsepõlvesõber. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Poliitiline olukord Iraanis on jätkuvalt pinev. Sealset jalgpallikoondist seostatakse valitsevate jõududega vaatamata asjaolule, et mängijad enne MMi esimest mängu hümni ei laulnud. Pärast viimast kaotust ja väljalangemist tähistasid seda Iraanis paljud, korrakaitsjad tapsid ühe inimese.

Nimelt signaalitas 27-aastane Mehran Samak oma autoga kodulinnas Bandar Anzalis, mis asub Iraani põhjaosas Kaspia mere ääres. Samak rõõmustas koos paljude teiste iraanlastega pärast riigi koondise 0:1 kaotust USA-le. Korrakaitsejõud tulistasid talle pähe, vahendasid erinevad väljaanded inimõigusaktivistide teateid.

Kohtumises USAga osalenud Iraani koondise mängija Saeid Ezatolahi avastas õudusega, et tapetud Samaki näol oli tegemist tema lapsepõlvesõbraga. Samuti Bandar Anzalist pärit Ezatolahi kirjutas Instagramis, et tema süda on murtud ja lisas pildi lapsepõlvest.

Mitmes linnas tehtud videotel oli pärast kaotust näha tantsivaid ja rõõmustavaid inimesi. Paljud iraanlased keeldusid MMil osalenud koondist toetamast. Riiklik meedia süüdistas paljusid kaasmaalasi meeskonna ebavajalikus survestamises.

Kui jalgpalliväljakul polnud Iraani ja USA mängijatel teineteisega probleemi ja toimus aus võitlus, siis riikidevahelistes suhetes on tegemist aastakümnete pikkuse vastasseisuga. Diplomaatilised suhted katkestati rohkem kui 40 aastat tagasi, pärast islamirevolutsiooni võitu.

Iraanis on juba mõnda aega kestnud ulatuslikud protestid, mis said alguse 22-aastase kurdi naise Mahsa Amini surma septembrikuus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles