BLOGI ⟩ Uruguay sai oma esimese võidu, kuid langes ikkagi MMil konkurentsist (1)

Postimees Sport
Copy
Pettunud Darwin Nunez.
Pettunud Darwin Nunez. Foto: Bernadett Szabo/Reuters/Scanpix

Kataris peetava jalgpalli MMi H-alagrupi viimases voorus võitis Uruguay küll 2:0 Ghanat, kuid jäi ülinapilt alagrupis kolmandaks ning mõlema koondise jaoks on MM lõppenud. Postimees vahendas mängu tekstipõhise otseblogina.

Pärast ettevaatlikke avaminuteid anti võimalus Ghanale initsiatiiv haarata, kui Uruguay väravavaht Sergio Rochet tõmbas 21. minutil karistusalas maha Mohammed Kuduse. Andre Ayew löödud penalti Rochet tõrjus.

Viis minutit hiljem läks Uruguay Giorgian de Arrascaeta kiirrünnakust sündinud väravast juhtima. Kuus minutit hiljem lõi de Arrascaeta veel teisegi värava. Sel hetkel piisas Uruguayle alagrupis teise koha hõivamiseks ükskõik millisest võidust Ghana vastu, sest Lõuna-Korea ja Portugali kohtumine oli 1:1 viigis.

Teine poolaeg algas Ghana väikese initsiatiiviga, kuid 58. minutil tõmmati Darvin Nunez Ghana karistusalas maha, peakohtunik Daniel Siebert käis olukorda videokordusest vaatamas, kuid penaltit ei määranud.

Ghanal tekkis pärast seda mitu võimalust üks värav tagasi lüüa, kuid Uruguay väravavõrk ei sahisenud. Vähem kui kümme minutit enne normaalaja lõppu asus Lõuna-Korea Portugali vastu 2:1 juhtima ning ka võitis mängu, mis tähendas, et Uruguay langes alagrupis kolmandaks. Neil oli Lõuna-Koreaga sama väravate vahe, kuid korealased olid löönud rohkem väravaid ning edu kuulus neile.

Uruguay rünnak jäi kohtumise lõpus hambutuks. Suurte jõududega rünnates jäi oma värav kaitseta ning variante üks tagasi lüüa tekkis hoopis Ghana. Seda aga ei juhtunud ning kuigi Urugay tegi kümne üleminuti jooksul mitu lööki raamidesse, siis Ghana väravavaht Lawrence Ati-Zigi oli mees omal kohal ja tõrjus need.

Kuigi Uruguay avas alagrupi viimases voorus värava- ja võiduarve, siis edasipääsuks sellest ei piisanud. Ühe võidu teeninud Ghana jäi grupis viimaseks.

Enne mängu

Mõlemal koondisel on omad võimalused, kuid pigem langeb soosikukoorem Uruguay õlule. Lõuna-Ameerika riik on FIFA edetabelis 14. kohal, Ghana «alles» 61. kohal. Lisaks on Uruguay koondis ka paberil aafriklastest tugevam.

Uruguay koondis on pidanud esimeses kahes mängus hakkama saama ilma Barcelona tähe Ronald Araujota ning ta võib olla saadaval alles play-off’ides. Kaitsjat on septembrist alates olnud väljas reielihase vigastusega.

Ghana koondises on küsimärgid kaitsja Alidu Seidu kohal, kes sai kohtumises Portugaliga viga ning pidi Lõuna-Korea vastu saadud võitu pingilt jälgima. Vasak ääreründaja Kamaldeen Sulemana pidi hüppeliigese vigastuse tõttu jätma vahele kohtumise Portugaliga, kuid Lõuna-Korea vastu pääses viimaseks 15 minutiks vahetusest platsile.

Ghana poolelt on seni teinud turniiril skoori Andre Ayew, Osman Bukari, Mohhamed Salisu ja Mohhamed Kudus. Neist viimase arvel on kaks, kõigi teiste arvel üks tabamus.

Valiksarjas olid Ghana parimateks väravaküttideks Ayew ja Thomas Partey kolme tabamusega, kuid kõige tõenäolisemalt võiks nende ridades palli võrku saata Ayew või Kudus.

MM-koondisesse kuuluvatest meestest on Ghana parimaks väravakütiks rahvusesinduse eest samuti Ayew, kelle nimel on 24 tabamust.

Uruguay pole tänavusel MMil veel väravatearvet avanud, kuid koondises on neil ohtlikke mehi küllaga. Valiksarjas oli nende parimaks väravakütiks vanameister Luis Suarez, kelle arvele jäi kaheksa tabamust.

Ühtlasi on Suarez 68 tabamust koondise särgis ka Uruguay ajaloo uhkeim näitaja. Lisaks temale on Uruguay särgis hästi väravaid paugutanud teine vanameister Edison Cavani, kellel on kirjas 58 tabamust.

Ainuke küsimus on see, et palju emmale-kummale mänguaega jaguneb. MMi avamängus Lõuna-Koreaga alustas põhikoosseisus Suarez, teises mängu Portugali vastu oli tema asemel platsil Cavani. Üks on aga kindel – kui Uruguay peaks võrku sahistama, siis on tõenäoliselt kumbki neist ka värava autoriks.

Kuigi Uruguay on rahvusvahelisel tasemel tõestanud ennast distsiplineeritud tiimina, kes on kaitses kõva ja jaksab musta tööd teha, siis Ghana esimeses kahes mängus Portugali ja Lõuna-Koreaga löödi mõlemas viis väravat. Seetõttu poleks ime, kui aafriklased suudavad ka selle kohtumise lahtiseks muuta.

Ghana on näidanud MMil julget ja ründavat mängu. Riske julgetakse võtta ja seetõttu on nende senised mõlemad kohtumised olnud ka parajad trillerid. Avamängus Portugali vastu pidid nad 2:3 alla vanduma, kuid teises kohtumises Lõuna-Korea vastu tehti vigade parandus ja võideti ise 3:2.

Uruguay oli MMi avamängus Lõuna-Korea vastu küll üritavamaks pooleks, kuid väravat lüüa ei suudetud ning seal piirduti 0:0 viigiga. Samas tehti seal neile omaselt hiilgav kaitsepartii. Portugalile jäädi avapoolajal selgelt alla, kuid teisel poolajal suudeti kohati ise initsiatiiv haarata. Ometi võeti vastu 0:2 kaotus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles