Telegramm Katarist ⟩ Kas Maroko 2022 võrdub Ghana 2010?

Postimees Sport
Copy
Maroko fänne on MM-finaalturniiril olnud palju, ent kas nüüd tuleb neile taha kogu kõikide Araabiamaade poolehoidjad?
Maroko fänne on MM-finaalturniiril olnud palju, ent kas nüüd tuleb neile taha kogu kõikide Araabiamaade poolehoidjad? Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Täpselt nagu 2010. aasta MM oli ülitähtis seda esimest korda võõrustanud Aafrika jaoks, paistab praegune MM-finaalturniir tekitavat sarnaseid tundeid üle Araabiamaade. Kuidas muidu seletada, et alžeerlased tulihingeliselt nii Saudi-Araabiale kui ka Marokole kaasa elavad?

MM-finaalturniiri kohepeal kajastav Ott Järvela raporteerib Kuku Raadio saates «Telegramm Katarist», et olukord on 12 aasta tagusega vägagi võrreldav: «2010. aasta MM-il osales kuus Aafrika riiki. Lisaks korraldajale Lõuna-Aafrika Vabariigile veel Alžeeria, Kamerun, Ghana, Nigeeria ja Elevandiluurannik. Tulemused valmistasid Aafrikale pettumuse, sest alagrupist edasi pääses neist vaid Ghana. Aga täpselt nii, nagu lubadus oli antud, asus kogu Aafrika alagrupiturniiri järel üheskoos Ghana selja taha. Neis nähti terve Aafrika esindajat. Nagu teame, lõppes Ghana tee veerandfinaalis, kus kaotati Uruguaile.

Aga Ghanale 2010 osaks saanud terve maailmajao tähelepanu, toetus ja armastas on üpris sarnane sellega, mis tõotab nüüd oodata F-alagrupi võitnud Maroko meeskonda. MM-i alustas neli Araabiamaad – korraldaja Katar, Saudi-Araabia, Tuneesia ja Maroko. Katar kaotas kõik kolm mängu, Saudi-Araabia alustas võiduga Argentina üle, aga kaotas kaks järgmist ja langes välja. Tuneesia sai küll lõpuks kirja 1:0 võidu Prantsusmaa üle, aga see neid enam ei aidanud, vaid Austraaliale jäädi ikkagi alla.

Ainsa Araabiamaana jõudis esimeses Araabiamaades toimuval MM-finaalturniiril alagrupist edasi Maroko. Kolmapäeva õhtul Lusaili staadionil Saudi-Araabia – Mehhiko eel sattusin juttu ajama paari alžeerlasega, kes rääkisid mulle esmalt pikalt Riyad Mahrezist ja soovisid lõpuni täiesti kindlad olla, et ma ikka tean, kes on Mahrez ja et ta on alžeerlane. Kui sellega asjad korras, rääkisime muud juttu kah. Tuli välja, et nad olid tulnud staadionile Saudi-Araabiat toetama. «Loodetavasti nad võidavad ja pääsevad edasi!» sõnasid alžeerlased.

Nende lootus ei täitunud. Eile nägin samu alžeerlasi uuesti. Nad olid tulnud Maroko – Kanada kohtumisele ja kuigi Maroko on nende naaber, kellega sportlikus plaanis käib ikka ja alati kibe rivaalitsemine, rääkisid mehed sama juttu, mis päev varem – nemad tahavad väga näha, et teisel Araabiamaal hästi läheks. «See on kõigi araablaste MM ja kui kellelgi meist läheb hästi, saame kõik natuke uhked olla,» põhjendas ta.

Ma ei ole kindel, kas kõik Araabiamaad ühinevad nende paari alžeerlase sõbraliku vaatega või näevad olukorda mõnevõrra isekamalt. Kas hoolimata Argentina alistamisest alagruppi toppama jäänud Saudi-Araabia on õnnelik, et vähemalt Marokol õnnestus F-alagrupist esikoha omanikuna läbi minna? Kas Katar rõõmustab, et nende jalgpallipeol võtab Araabiamaadest keskse koha sisse Maroko?

Eks järgnevad päevad aitavad vastusele lähemale. Kõigil Araabiamaadel on siin Kataris olnud kohal vägev fänniarmee. Saudi-Araabia ja Tuneesia nautisid justkui kodumängu atmosfääri ja täpselt sama kehtis eilses mängus Kanadaga ka Maroko kohta. Neid toetas staadionil silma järgi hinnates oma paarkümmend tuhat fänni.

1/8-finaalis ootab neid ees kohtumine Hispaaniaga. Pole mingit kahtlust, et Maroko mängib seda neid kirglikult toetavate tribüünide ees, kus Hispaania fännid Maroko omadega võrreldes väga suures vähemuses. Aga kas eelnevate päevade jooksul tunnetab Maroko ka terve Araabiamaade kultuuriruumi toetust? Või on Araabiamaade vahel asju, mis neid lahutavad ikkagi rohkem kui neid, mis ühendavad? Jälgime olukorda põnevusega ja saame teada, kas Ghana 2010 võrdub Marokoga 2022?»

«Telegramm Katarist» on Kuku Raadio eetris igal päeval MM-finaalturniiri lõpuni. Argipäeviti kell 10.45 veerand tunni pikkusena ja nädalavahetustel kell 15 tunniajase saatena. Eksklusiivseid tähelepanekuid Dohast vahendab Ott Järvela.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles