EELVAADE ⟩ Portugali ja Ronaldo teel on visalt võitlevad šveitslased

OlyBet
Copy
Cristiano Ronaldo püüab Portugaliga MMil veerandfinaalis pääseda.
Cristiano Ronaldo püüab Portugaliga MMil veerandfinaalis pääseda. Foto: Cao Can/Xinhua via ZUMA Press/Scanpix

Jalgpalli MMi viimase veerandfinalisti selgitavad välja Portugal ja Šveits. Kohtumise avavile kõlab 6. detsembril kell 21.

Kes on selle mängu soosik?

Pigem Portugal. 2016. aasta Euroopa meistrid on tänavusel MMil näidanud lõbusat mängu ning suutsid kahe kohtumisega endale edasipääsu kaheksandikfinaali kindlustada. Viimases mängus pidid nad küll kaotusekibedust tundma, ent Lõuna-Korea vastu mängisid peamiselt varumehed. Nüüd on nende põhilülid olulisemalt puhanud kui Šveitsi mängijad, kes pidi kõikides alagrupimängudes jõuvarusid kulutama. Viimase kuue aasta jooksul on meeskonnad kohtunud viiel korral ning kolm võitu noppinud Portugal ja kaks Šveits.

Kas koondised on selleks mänguks täisjõus?

Mõlemal koondisel on turniiri käigus olnud probleeme vigastustega. Portugal peab sel turniiril hakkama saama äärekaitsja Nuno Mendeseta, kes vigastas turniiri avamängus Ghana vastu enda jalga. Kui esialgu arvati, et ta saab kaheksandikfinaalideks terveks, siis nüüd on selge, et noore jalgpalluri turniir on lõppenud. Samuti on lihasvigastusega kimpus ääreründaja Otavio.

Šveits on väga sääslikult proovinud hoida põhiväravavahti Yann Sommerit, kes naasis enne turniiri hüppeliigesetraumast. Puurilukk sai alagrupiturniiril pidada kaks esimest kohtumist, ent Serbia vastu anti talle puhkust. Otsustavaks mänguks peaks ta siiski taas postide vahel seisma.

Kes on selles mängus kõige tõenäolisemad väravalööjad?

Portugalist rääkides ei saa endiselt rääkimata jääda Cristiano Ronaldost, kes on sel turniiril jooksnud välja kõikides mängudes ning sahistanud penaltist ka korra väravavõrku. Siiski on Portugali rünnakute lõpetamised tihtilugu tema suunas läinud ning karjääri jooksul on tal ikkagi kirjas 118 koondisetabamust, mis tähistavad absoluutset rekordit.

Sel turniiril on Portugali eest teinud tegusid aga ka teised mängijad. Väga ohtlik on Bruno Fernandes, kes saanud kirja juba ka kaks tabamust. Lisaks on väravaarve avatud Rafael Leaol, Joao Felixil ning Ricardo Horta. Viimane neist siiski põhimeeste sekka ei kuulu.

Šveits loodab endiselt enda viimaste aastate sangarile Xherdan Shaqirile, kes pidanud koondise eest 111 mängu ning saanud kirja 27 väravat. Neist viimane sündis just alagrupiturniiri viimases kohtumises Serbia vastu, millega tagati pääs kaheksandikfinaali.

Üsna kindel võib olla, et Šveitsi rünnakute kõige ohtlikum mees on Breel Embolo, kes tänavu olnud koondisesärgis suurepärases hoos. Ta on seda tõestanud ka MMil, kui lõi palli nii Kameruni kui ka Serbia väravasse. Mõlemad mängud seejuures suutis Šveits võita.

Kas on oodata kinnist või lahtist mängu?

Pigem kinnist. Mõlemad meeskonnad armastavad rünnata, aga tegemist on veerandfinaaliga ning eelkõige püütakse kaitses asjad korras hoida. Kindlasti saab olema tegu kohtumisega, kus mõlemal meeskonnal tekib võimalusi, ent peamiselt on palliga ikkagi Portugal.

Millist minekut ja mängupilti on MMil seni näidatud?

Portugal on sel turniiril näidanud mängu, kus püütakse kaitsest väga kiiresti rünnakutele lülituda. Eelkõige püütakse rünnakuid alustada läbi osavate keskväljameeste Bruno Fernandese ja Bernardo Silva. Samuti tekitatakse ohte äärekaitsjate teele saadetud tsenderduste kaudu. Pigem on Portugal otsinud sirgjoonelisemaid lahendusi, kus soovitakse rünnak pealelöögiga lõpetada. Selline mäng tõi neile ka alagrupiturniiril edu, sest 3:2 alistati Ghana ning 2:0 mängiti üle Uruguay. Viimases voorus alistuti peamiselt varumeestega mängides 0:1 Lõuna-Koreale.

Šveits on Kataris suutnud väga hästi rõhuda enda tugevustele ning keskendunud samuti kiiretele vasturünnakutele. Eelkõige on proovitud enda kaitseliin võimalikult kompaktseks suruda, et enda värav puutumatuna hoida. Alpimaa meeskond saavutas selle stiiliga ka edu, sest 1:0 võit tuli Kameruni üle ning viimases kohtumises alistati 3:2 Serbia. Ainus kaotus tuli Brasiilialt, kel lubati realiseerida üks osav pealelöök.

Kõikidel jalgpalli MMi mängudel saad silma peal hoida ja panuseid teha OlyBeti Katar 2022 keskkonnas!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles