VIDEO ⟩ Van Gaal andis hoolealusele põsemusi, kiitis Hollandi väravaid, aga jagas kriitikat ka

Toimetas Ville Arike
Copy
Hollandi koondise peatreener Louis Van Gaal (vasakul) ja mängija Denzel Dumfries Kataris pressikonverentsil.
Hollandi koondise peatreener Louis Van Gaal (vasakul) ja mängija Denzel Dumfries Kataris pressikonverentsil. Foto: ALBERTO PIZZOLI/AFP/Scanpix

Hollandi jalgpallikoondis jõudis Kataris peetaval MMil esimesena kaheksa parema hulka, USA alistati 3:1. Ajakirjanikud ei pidanud Hollandi värvika peatreeneri Louis van Gaali pressikonverentsil selgi korral pettuma.

Alustuseks siiski fakt, et van Gaal pole mitte ainult värvikas, vaid ka väga efektiivne treener. Tema käe all on Hollandi koondis pidanud MMidel nüüd üksteist mängu ning neist mitte ühtegi pole normaal- ja lisaajal kaotatud. 2014. aastal alustati nelja võiduga, seejärel alistati veerandfinaalis penaltiseerias Costa Rica, poolfinaalis aga jäädi samal moel alla Argentinale. Pronksimatšis oldi 3:0 üle võõrustajast Brasiiliast.

Tänavu mängiti alagrupis Ecuadoriga viiki, alistati aga Senegal ja Katar ning nüüd esimeses play-off-mängus ka USA. Van Gaalist pikem kaotuseta seeria MMide alustuseks on vaid Brasiilia treenerilegendil Luiz Felipe Scolaril. Teisel brasiillasel Mario Zagallol on samuti kirjas 11-mänguline kaotuseta seeria.

Nüüd laupäevase mängu juurde. USA alistamisse andsid suurima panuse viiese liini äärekaitsjad. Paremal äärel askeldas Denzel Dumfries, vasakul Daley Blind. Esimese värava lõi Memphis Depay Dumfriesi söödust. Teise Blind Dumfriesi söödust. Ning kolmanda Dumfries Blindi söödust!

Dumfries valiti mängu parimaks ja ka van Gaal ei hoidnud kiitust enda teada. «Meie plaan oli luua endale ruumi ja see toimis. Üks värav oli ilusam kui teine. Nägime fantastilisi väravaid! Kolmanda värava puhul andis vasakkaitsja mõõdetud tsenderduse paremkaitsjale – uskumatu!» ütles van Gaal pressikonverentsil.

Ning järgnes kulminatsioon: «Denzel teab seda väga hästi. Andsin talle üleeile suure musi. Ja annan täna jälle, nii et igaüks saab näha.» Nende sõnade järel ta andiski hoolealusele musi ning too naeratas rõõmsalt.

Ühtlasi võib märkida, et esimese värava eel tegi Holland riigi MMide ajaloo rekordi (alates 1966. aastast, mil vastavat statistikat hakati tegema): enne Depay täpset lööki anti 20 täpset söötu järjest, rünnakut alustati oma värava alt!

Samas polnud treeneri vaatevinklist kõik sugugi ainult roosiline. «Olin poolajal mängijate suhtes väga kriitiline. Vaatamata asjaolule, et juhtisime 2:0, kaotasime liiga palju palle lihtsates olukordades. MMil ei tohi endale seda lubada.  Teine poolaeg oli parem vaatamata asjaolule, et lõime seal vähem väravaid. Kokkuvõttes oleme rahul ja saime kõvasti enesekindlust,» rääkis van Gaal.

Holland kohtub 9. detsembril peetavas veerandfinaalis Argentinaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles