Ott Tänak: enne M-Spordi pakkumist polnud mul ühtegi valikut (1)

Postimees Sport
Copy
Ott Tänak 2017. aastal M-Spordi tehases.
Ott Tänak 2017. aastal M-Spordi tehases. Foto: Chris Freer/M-Sport
  • Tänak tahab olla kohas, kus saab segamatult keskenduda võitlusele MM-tiitli eest
  • Ford soovib endiselt väga tõestada, et on võimeline rallimaailmas tegusid tegema
  • Tänak: teatud määral olin päris õnnega koos, et M-Sport oma pakkumisega tuli

Rallimees Ott Tänak andis pärast M-Spordiga liitumist portaalile DirfFish pikema intervjuu, kus rääkis vanasse tuttavasse tiimi siirdumise protsessist ja põhjustest, miks ta sinna läks, samuti oma eesmärkidest.

Kui Tänak lahkus Hyundaist, teadsid kõik, et edasi peab tulema M-Sport, mis muud. Ent järgnes vaikus. Ja spekulatsioonid. Äkki ta läheb tagasi Toyotasse? Või veedab järgmise aasta kodus?

Millal võis esimest korda arvata, et Tänak läheb M-Sporti tagasi, küsis ajakirjanik David Evans. Päev pärast seda, kui ta 2017. aastal teatas oma lahkumisest ja Toyotasse siirdumisest, vastas ta.

«Ta tuleb tagasi,» ütles M-Spordi boss Malcolm Wilson viie aasta eest.

Ta teadis, kirjutas Evans. Nüüd teame me kõik.

Mis sundis Tänaku Hyundaist lahkuma? «Tahtsin olla kohas, kus saan täielikult keskenduda sellele, et teha kõik, mis on meeskonna ja meie võimuses, võitlemaks meistritiitli eest. See on selge põhjus, miks arvestasin võimalusega siirduda M-Sporti. Minu sihiks on sõitjate MM-tiitel,» selgitas Tänak.

«Tean, milline jõud on M-Spordis, samuti näib [Ford] Puma algusest peale hea auto. See kõik on alus, millele saab peale ehitada ja edasi liikuda.

Tiimi taga on Ford, kes endiselt väga soovib tõestada, et on võimeline rallimaailmas tegusid tegema. Näen, et koostöös Fordi ja M-Spordiga on võimalik taas midagi suurt ehitada.»

Evans märkis, et püüa, kuidas sa püüad, Hyundais tekkinud murede kohta ei kisu Tänakult midagi välja. «Ma ei saa Hyundai kohta midagi halba öelda. Paljud inimesed, tegid suurepärast tööd minu toetamisel, nii palju kui võimalik. Seal on palju toredaid inimesi, kellest oli raske lahkuda. Ent minu soov on evida võimalust MM-tiitli eest võitlemiseks,» lausus Tänak.

Evans märkis, et siin on kerge lugeda ridade vahelt. Tänak võib soovist võidelda MM-tiitli eest rääkida pikki minuteid. Ning parim võimalus 2019. aasta edu kordamiseks tuleb nüüd Pumas.

Kas Tänak kaalus ka Toyotasse siirdumist või hooaja vahele jätmist?

Rallimees noogutas. «See oli pärast Jaapanit (hooaja viimast rallit – toim) päris pikka aega õhus. Hyundaist lahkumisele oli allkiri antud ja mul polnud ühtegi valikut. Teatud määral olin päris õnnega koos, et M-Sport oma pakkumisega tuli ja jõudsime kaubale. Vähemal või rohkemal määral polnud vahepeal midagi. Alternatiiv olnuks sõita kodus oma punase traktoriga ja lund lükata,» ütles Tänak.

Nüüd jõudis ta tagasi samasse kohta, kus hakkas tippu tõusma. Ta võitis 2017. aastal esimesed MM-rallid, ent äkitselt tuli aeg lahkuda. Toyota kutsus.

«Olen Malcolmiga alati hästi läbi saanud. Malcolm pole minu suhtes kunagi midagi valesti teinud. Kõike tehti alati nii, et see töötaks. Kõik saadud õppetunnid – need olid mulle head ja väärtuslikud õppetunnid – tulid kasuks. Teatud moel olid need väga kallid õppetunnid, eriti Malcolmile!

Malcolm oli omal ajal mees, kes soovitas mul Toyotaga liituda. Ta ütles mulle, et korjaksin kogemusi ja näeksin maailma. Ta mõistab rallimaailma väga hästi, nii et ta teab, miks jätkan, millised on mu sihid ja miks lähen sinna tagasi. Ma ei lähe lõbu, vaid spordi pärast, ja ta saab sellest hästi aru. Tahame koos võidelda ja teistele säru teha!» seletas Tänak.

Kas Tänak loodab 2019. aasta tunnet uuesti kogeda? «See vajab tervet paketti asju. Ralli on meeskonnasport ning ainult minu pingutustest ei piisa. Autos istub veel üks mees, paljud inimesed töötavad auto kallal ja kontoripoolel – vaja läheb kõigi ühist pingutust. Kindlasti püüdleme selle tunde kätte saamise poole. Ilmselt teame, mida selleks vajame. Näis, kas suudame seda, ent see on eesmärk.

Ma pole viimastel aastatel õnnelik olnud. Tänavune teine koht mind ei rõõmustanud. Mul on kõrgemad sihid ja ma pole veel alla andnud.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles