TELEGRAMM KATARIST Miks on kohtunike MM olnud tavapärasest rahulikum?

Postimees Sport
Copy
Stephanie Frappart on MMil seni tublilt hakkama saanud.
Stephanie Frappart on MMil seni tublilt hakkama saanud. Foto: GLYN KIRK/AFP/Scanpix

Saksamaa langemise järel kubises sotsiaalmeedia kurjustamistest ja imestamistest, kuidas ikka Jaapani värav ära loeti ja pall üle otsajoone polnud. Kui ilmnes, et kõik oli reeglitepärane ja VAR tegi õige otsuse, tõmmati tuure tagasi. Nii ongi sel MMil kombeks, et kohtunikest on juttu vähe.

MM-finaalturniiri kohapeal kajastav ajakirjanik Ott Järvela leiab Kuku raadio saates «Telegramm Katarist», et kohtunikud on sel MM-il olnud rambivalguses vähem kui üldiselt kombeks. «Peamised tähelepanu pälvinud intsidendid olid Cristiano Ronaldo ja Lionel Messi kasuks alagrupiturniiril määratud pehmed penaltid ning Jaapani võiduvärav mängus Hispaaniaga, kus VARi abil leiti, et pall ei ületanud otsajoont. Too värav kukutas lõpuks konkurentsist Saksamaa.

Lisaks pälvis tähelepanu prantslanne Stephanie Frapparti määramine Costa Rica – Saksamaa mängule. Tegemist oli esimese korraga, kui meeste MM-finaalturniiri matši teenindas naissoost peakohtunik. Eeldati pigem pingevaba matši, aga läks vastupidi, sest Saksamaa oli ju teise poolaja keskel 1:2 kaotusseisus.

Frappart sai kenasti hakkama, mis oli väga tähtis nii talle kui ka jalgpallile tervikuna, sest kui prantslannal läinuks too kohtumine mingil põhjusel aia taha või lappama, oleks see ebaõnnestumine paraku üle kantud naiskohtunikele tervikuna. Niimoodi maailm ju toimib, et maadeavastaja amet on halastamatu.

Miks aga kohtunike tegevus ülearu palju luubi all olnud ei ole? Eks ikka tänu videokohtunikele ehk VARile, mis pole ideaalne ja teeb ka vigu, aga ikkagi vähe. Mängude ja võistkondade saatust otsustavate kohtunike eksimuste hulk tippjalgpallis on läbi VARi tohutult vähenenud. 2010 ja 2014 MMide suuremaid kohtunike prohmakaid mäletatakse siiani, 2022 sääraseid hetki pakkunud pole,» räägib Järvela.

«Telegramm Katarist» on eetris igal päeval MM-finaalturniiri lõpuni. Argipäeviti kell 10.45 veerand tunni pikkusena ja nädalavahetustel kell 15 tunniajase saatena. Eksklusiivseid tähelepanekuid Dohast vahendab Ott Järvela.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles