Kahevõistlejad näevad vaeva, et oma tulevikku päästa

Karl Mihkel Eller
Copy
Praeguse seisuga on kahevõistlejate osalemine kindel vaid nelja aasta pärast toimuval Milano Cortina olümpial. Kristjan Ilvese (taga keskel) ja teiste kahevõistlejate tuleviku päästmiseks on spordialal vaja teha olulisi muutusi.
Praeguse seisuga on kahevõistlejate osalemine kindel vaid nelja aasta pärast toimuval Milano Cortina olümpial. Kristjan Ilvese (taga keskel) ja teiste kahevõistlejate tuleviku päästmiseks on spordialal vaja teha olulisi muutusi. Foto: Flawia Krawczyk/Eesti Suusaliit

Kahevõistluse tähtsus talvises MK-kalendris on aasta-aastalt vähenenud ning mõnda aega on olnud ala tulevik olümpiamängudel ohus. Rahvusvaheline suusaliit (FIS) ja koondised on aga pidamas plaani, kuidas Kristjan Ilves ja Co. pääseksid olümpiale ka pärast 2026. aastat.

Kui Pekingi olümpial lubati osaleda ligi 50 kahevõistlejal, siis 2026. aasta olümpiaks Milano Cortinas tõmmatakse see arv 30 kanti. Ilmselt läheb manalateed suur meeskonnavõistlus ja selle asemele tuleb teatesprint, kus tiimi välja panemiseks on vaja kahte sportlast. Samas formaadis toimunud võistlusel said vennad Kristjan ja Andreas Ilves aasta tagasi MMil kaheksanda koha.

Viimasel kolmel olümpial on medaleid võitnud vaid nelja riigi koondised ning ahtake arv riike ala tipus on ärevile ajanud ka olümpiaisad. Eesti suusaliidus kahevõistluse ja suusahüpete eest vastutav Rauno Loit selgitab, et kahevõistlejate vahel on seni igal olümpial välja jagatud vaid kolm medalikomplekti. «Kahevõistlejatel on olümpial võimalusi medali eest võidelda kõvasti vähem, kui teistel spordialadel. Et neli riiki poodiumil ei anna edasi täit pilti, formaate on olnud vähe,» ütles Loit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles