Telegramm Katarist Kas Inglismaal jagub kannatlikkust edu ära oodata? Saksamaal jagus

Postimees Sport
Copy
Gareth Southgate on Inglismaa vankrit edukalt vedanud, ent edu peab veel ootama. Kas selleks jagub inglastel kannatust?
Gareth Southgate on Inglismaa vankrit edukalt vedanud, ent edu peab veel ootama. Kas selleks jagub inglastel kannatust? Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

MM-finaalturniiri laupäevased veerandfinaalid Maroko – Portugal ja Inglismaa – Prantsusmaa näitasid ilmekalt, kuidas jalgpallis armastatakse unustada pikema aja jooksul näidatu ja saavutatu ning keskenduda ainult viimasele tulemusele, leiab Kuku Raadio saates «Telegramm Katarist» ajakirjanik Ott Järvela.

MM-i Kataris kohapeal kajastav Järvela toob välja, et nii Cristiano Ronaldo kui ka Inglismaa koondise peatreeneri Gareth Southgate’i ründamine pärast kaotust on reaktsioon, mis eirab pikemat perspektiivi. «Kuigi kõnekäänd, et võistkond on konkreetsel ajahetkel täpselt sama hea kui tema viimane tulemus, peab kahtlemata paika, pole mõeldav jalgpalli nii reaktsiooniliselt juhtida. Näiteid, et edu saavutamiseks on vaja järjepidevust, leidub ju lõputult.

Kõige parem näide on hetkel vast klubijalgpall, kus Katari rahastatud Pariis Saint-Germain ja Araabia Ühendemiraatide rahakoti toel toimetav Manchester City pole 10 aastat hoidnud kokku sentigi ja on löönud laiaks meeletuid summasid eesmärgiga võita Meistrite liiga. Nad kumbki pole soovitud eesmärgini jõudnud, sest edu saavutamine on seotud pikema ja laiema protsessiga. Lisaks on ka natuke õnne vaja.

Müncheni Bayerni ja Madridi Reali masinavärgid on aastakümnetega muutunud lihtsalt niivõrd võimsateks, et uusrikastel PSG-l ja Man Cityl pole võimalik ainult rahakotiga neid väärata. Tulemused ju tõestavad seda. Kõik see tuli mulle meelde eile, kui vaatasin reaktsioone Portugali ja Inglismaa kaotustele,» räägib Järvela saates.

«Inglismaa koondise peatreeneri Gareth Southgate’i juhendamisel on meeskond olnud püsivalt edukas. MM-i poolfinaal, EMi finaal ja nüüd MMi veerandfinaal, kus anti tiitlikaitsjale väärikas lahing ja kaotati kõige napimalt. Mänguliselt Inglismaa vastasele alla ei jäänud, sest momente tekitati ju rohkem. Realiseerimine oli kehvem.

Southgate on Inglismaa koondist noorendanud ja juhtinud kogu seda protsessi meisterlikult. Ometi ollakse ka tema peale tigedad ja irisetakse üksikute otsuste üle. Näiteks, et miks Marcus Rashford nii hilja sisse vahetati. See on väike detail, millele rõhumine on kaotusvalu ventiil, mitte ratsionaalne kriitika. Inglismaal veab tohutult, kui Southgate on nõus nende juhendamist jätkama.

Inglismaa jalgpalliliit õnneks saab sellest aru ja on huvitatud, et treener jätkaks. Äkki on neil meeles Saksamaa ja Joachim Löwi näide, kes 2008 kaotas EMi finaalis, 2010 MMi poolfinaalis ja 2012 EMi poolfinaalis, et siis 2014 meeskonnaga maailmameistriks tulla. Kui edu saavutamiseks on loodud vundament, peab jaguma ka kannatlikkust see ära oodata. Eks näis, kas Inglismaal on seda,» arutleb Järvela.

Tänases pikemas saates on Brent Pere vestluskaaslased stuudios Paide Linnameeskonna spordidirektor Gert Kams ja Nõmme Unitedi peatreener Vladimir Vassiljev.

«Telegramm Katarist» on eetris igal päeval MM-finaalturniiri lõpuni. Argipäeviti kell 10.45 veerand tunni pikkusena ja nädalavahetustel kell 15 tunniajase saatena. Eksklusiivseid tähelepanekuid Dohast vahendab Ott Järvela.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles