JÄRELVAADATAV ⟩ TalTech ei andnud Viljandile võimalustki ja tuli viiendat korda Eesti karikavõitjaks

Postimees Sport
Copy

Naiste võrkpalli karikafinaalis alistas TalTech/Tradehouse 3:0 (25:15, 25:10, 25:17) Viljandi Metalli. Kohtumine on Postimehe vahendusel ka järelvaadatav.

TalTech/Tradehouse´i algkoosseis: Melissa Varlõgina, Maren Mõrd, Marily Lass, Milja Raitis, Kätriin Põld, Johanna Sova, libero Merilin Paalo.

Viljandi Metalli algkoosseis: Egle Püvi, Renate Pikk, Laureen Reier, Hanna Liise Nälk, Kertu Lääne, Kelly Metsamärt, libero Emma Vilberg.

Mängu alustas paremini Tallinna klubi, minnes 9:4 ette, ent Viljandi jõudis Kelly Metsamärdi vedamisel kahe punkti kaugusele (9:7). Uuesti kasvatas TalTech vahe suuremaks, olles geimi keskel ees 16:11 ja seejärel juba 18:12. Avageim läks kindlalt pealinna naiskonnale tulemusega 25:14.

Teine geim algas sarnaselt esimesele, Mõrra serviäss viis TalTechi 7:3 juhtima ja Viljandi tehnilise praagi järel oli vahe juba 16:6. Sealt edasi ei suutnud Viljandi kuidagi punkte saada ning TalTechi edu suurenes 21:6ni.

Kolmaski vaatus kulges pealinna klubi taktikepi all, kui TalTech haaras 11:5 edu. Metsamärdi rünnakud tõid Viljandile veidi leevendust (12:7), ent mängu ei tulnud pööret selleski geimis ja TalTech võttis kindla 25:17 võidu.

Võitjate resultatiivseimaks kerkis Milja Raitis 14 punktiga (+8), Johanna Sova lisas 12 (+12) ja Maren Mõrd 11 (+9) punkti. TalTechci vastuvõtt oli 45%, rünnak 47%, blokist saadi 7 ja servilt 9 punkti ja eksiti 11 pallingul.

Viljandi naiskonna edukaim oli 11 punkti (+3) toonud Renate Pikk, Kelly Metsamärt lisas 8 silma (+3). Viljandi vastuvõtt oli 32%, rünnak 26%, blokist saadi 2 punkti ja servil ei löödud ühtki ässa. STATISTIKA

TalTech/Tradehouse'i peatreener Janis Sirelpuu videointervjuu:

TalTech/Tradehouse'i sidemängija Melissa Varlõgina videointervjuu:

Viljandi Metalli peatreener Margit Keerutaja-Musta videointervjuu:

Viljandi naiskonna mängija Kelly Metsamärt ütles pärast finaali, et hõbe on nende jaoks suur asi. «See hõbe teeb kindlasti rõõmu! Arvestades seda, millal Viljandi Metall viimati oli karikavõistluste finaalis, oleme me kindlasti kõik selle üle väga uhked, et siia jõudsime. Muidugi oleks tahtnud võita ja ka paremat mängu näidata,» sõnas Metsamärt. «Kindlasti oleksime saanud servil paremini tegutseda, see on üks suur asi, mida võinuks paremini teha. Aga vastased mängisid täna ka väga hästi, aga täna ei tulnud meil asjad väga hästi välja,» lisas ta volley.ee-le.

Enne mängu:

Karikafinalistid on tänavusel hooajal omavahel kohtunud kahel korral, mis mõlemad lõppesid TalTechi võiduga – 23. oktoobril võttis Tallinna võistkond võõrsil 3:0 (25:17, 25:19, 25:20) ja 25. novembril kodusaalis 3:0 (25:22, 25:16, 25:15) võidu.

TalTechi jaoks on tee karikafinaalini kulgenud suuremate probleemideta, kui senistes mängudes kaotusekibedust ei tuntud. Seejuures ei loovutanud TalTech veerandfinaalseerias Viimsi/Tallinna Ülikoolile ja poolfinaalseerias kahel eelmisel hooajal finaali jõudnud Audentese SG /Noortekoondisele geimigi.

Viljandi Metall võitis eelringis 3:1 ja 3:2 tulemusega esiliigas osaleva Peetri Võrkpalliklubi. Veerandfinaalseeriat alustas Viljandi esindus 2:3 kaotusega Tartu Ülikool/Bigbankile, kuid korduskohtumises mängiti tiitlit kaitsnud Tartu võistkond üle 3:1 tulemusega, mis viis Viljandi naiskonna nelja parema hulka. Poolfinaalseerias olid viljandlannad 3:1 ja 3:0 tulemusega paremad Rae Spordikool/VIASTONist.

Viljandi võistkond on finaaliks valmis ja eesmärgiks on võit. «Et Viljandi Metall on kümne aasta järel taaskord karikavõistluste finaalis, on kahtlemata meie jaoks väga hea tulemus. Lähme finaali mängima selge sihiga, milleks on karikavõit. Mängijad, kes poolfinaalide ajal ja järgselt haiged olid, on sellest nädalast jälle treeningsaalis ning tänase seisuga saame finaali minna täiskoosseisus. Meil on tuumikus mängijad, kellele laupäevane karikafinaal ei ole esimene finaalmäng ja ka võistlusväljak on väga kodune,» kommenteeris Viljandi naiskonna peatreener Margit Keerutaja-Must.

Margit Keerutaja-Must.
Margit Keerutaja-Must. Foto: Marko Saarm

Oluliseks saavad palling ja vastuvõtt. «See, et oleme TalTechiga sel hooajal mänginud kaks korda ja mõlemad korrad kaotanud, meid ei heiduta. Mäng algab pallingust ja vastuvõtust. Kumb võistkond on neis elementides stabiilsem, sellel on lihtsam rünnakul ja kaitses. TalTech on näidanud väga head kaitsemängu ning naised mängivad kiiret ja mitmekülgset võrkpalli. Meil on plaanis neile samaga vastata,» lisas Keerutaja-Must.

TalTech finaalile täiskoosseisus vastu minna ei saa. «Eliisa Peit jääb kindlasti finaalist eemale, samuti on küsimärgid Ragne Rahuoja osalemise kohal. Kuna kuldmedalist selgub ühe mänguga, siis võib juhtuda üllatusi, aga seniste mängudega tekkinud favoriidikoormat ma Viljandile ei lükka ja lähme kindlasti mängu võitma,» analüüsis oma naiskonna seisu TalTechi peatreener Janis Sirelpuu. «Pikkusega me vastaseid ei ületa, meie edu peitub ühtlases mängus,» lisas juhendaja.

Janis Sirelpuu.
Janis Sirelpuu. Foto: Kristjan Teedema

Vaadates karikavõistluste lähiajalugu, siis viimasel viiel aastal on karikavõiduni jõudnud Tartu Ülikool (2017, 2018, 2021) ja TalTech (2019, 2020). TalTech tuli karikavõitjaks ka 2014. ja 2015. aastal. 2016. ja 2013. aastal oli parim Kohila Võrkpalliklubi, 2010.-2012. aastal valitses karikavõistlusi Viljandi Metall, 2008.-2009. aastal GMP ja 2006.-2007. aastal Viimsi VK Milstrand/EBS. Viljandisse läks Eesti karikavõit ka 1994. aastal, kui esikoha võttis Viljandi Volle.

Seega saab 17. detsembril Tartu Ülikooli Spordihoones selgeks, kas TalTechi naiskond tõuseb 2020. aasta järel taaskord troonile ja võtab viienda karikavõidu või jõuab kümneaastase pausi järel karikavõiduni Viljandi Metall, kes viiks Viljandisse viienda esikoha. Eelmüügist saab pileti osta siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles