Zelenskõi on olümpiajuhtide ettepanekule vastu: venelased on tapnud 184 Ukraina sportlast

Karl Mihkel Eller
Copy
Volodõmõr Zelenskõi.
Volodõmõr Zelenskõi. Foto: Ukraine Presidency/Ukrainian Pre/Planet Pix/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Rahvusvahelise olümpiakomitee (ROK) tippkohtumisel hääletati üksmeelselt Aasia Olümpianõukogu ettepaneku poolt arutamaks edasi varianti, mis lubaks Venemaa ja Valgevene sportlased võistlustele tagasi. Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi soovib, et ROK jätkaks sõda alustanud Venemaa suhtes ranget poliitikat.

Zelenskõi teatas oma pöördumises ROKi president Thomas Bachile, et Pariisi suveolümpiamängudel ei tohi osaleda Venemaa ega Valgevene sportlased. Ukrainlane pani pikas vestluses ROKi juhile südamele, et Venemaa suhtes tuleb jätkuvalt karm olla.

«Pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse on hukkunud 184 Ukraina sportlast. Me ei saa silmi kinni pigistada, kui meie rahulik elu hävitatakse,» ütles Zelenskõi vestluses Bachile, vahendab New York Times.

Sanktsioonide vastu seisjad põhjendavad oma arvamust sageli lootusega, et sporti ja poliitikat ei tohi segamini ajada. Argumendi kohaselt peavad riigi juhtkonna otsuste all kannatama süütud Venemaa sportlased.

Vene sportlastel oli oma lipu all võistlemine keelatud juba enne Ukraina sõja algust, kui 2014. aasta Sotši mängudel ilmnes süstemaatiline dopingupettus. Eelmistel suvemängudel Tokyos võitsid Venemaa olümpiakomitee sportlased kokku 58 medalit, neist 20 olid kuldsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles