BLOGI ⟩ Horvaadid jätsid imelise turniiri teinud Maroko MMi pronksimatšis tühjade pihkudega (2)

Postimees Sport
Copy
Mislav Oršici (nr 18) iluvärav kindlustas Horvaatiale pronksmedali.
Mislav Oršici (nr 18) iluvärav kindlustas Horvaatiale pronksmedali. Foto: Peter Cziborra/REUTERS/Scanpix

Kataris toimuv jalgpalli MM on lähenemas oma lõpule ning turniiri eelviimases kohtumises alistas Horvaatia 2:1 Maroko, saades seeläbi kaela pronksmedalid.

Horvaatia jaoks algas kohtumine parimal võimalikul moel ning nad asusid juhtima juba 7. minutil. Nimelt mängis eelmise MMi hõbedasats karistuslöögi lahti: kasti nurka saadetud palli suunas Ivan Perisic värava ette, kust keskkaitsja Josko Gvardiol seejärel oskuslikult peaga mänguvahendi võrku saatis.

Kaks minutit hiljem oli tablool aga juba viik: Maroko poolelt viigistas tagalamees Achraf Dari, kes kasutas ära horvaatide hetkelise peata oleku oma karistusalas. Nimelt teenis Maroko karistuslöögi, mis pealtnäha ebaõnnestus.

Tsenderdus võttis kastist väljas olnud horvaadist kõrge põrke, ent lendas ikkagi Horvaatia kasti suunas. Kui väljakumängijad ootasid seejärel, et puurivaht Dominik Livaković tuleb ja nopib mänguvahendi, siis miskipärast väravavaht seda ei teinud ja Dari kasutas horvaatide peata oleku paari meetri pealt ära!

Seejärel kohtumine veidi rahunes, kuid poolaja lõpp kuulus taas Horvaatiale, kes 42. minutil ka oma tahtmise sai. Kui esialgu paistis, et nende järjekordne rünnak sumbub Maroko kasti ümber, siis kõrge pressingu tulemusena võideti kiirelt pall tagasi ning toimetati karistusala nurgas olnud Mislav Oršićile.

Zagrebi Dinamo mängumees kalibreeris seejärel sihiku paika ning saatis palli siseküljega posti põrkest väravasse. Tõeline mammu, nagu jalgpalliringkondades öeldakse.

Teisel poolajal evisid mõlemad meeskonnad šansse, kuid liiga ohtlikuks kumbki ei muutunud. Aja möödudes sai ka selgeks, et Maroko meestel lihtsalt jõuvarusid ei jagu – mitmed neist tuli ka vigastuste tõttu välja vahetada – ning nõnda teeniski Horvaatia 1998. aasta pronksi ja 2018. aasta hõbeda kõrvale ajaloo kolmanda MM-medali. 

Kohtumise käekäiguga saab tutvuda põhjalikumalt allolevas blogiaknas. 

Enne mängu:

Kes on selle mängu soosik?

Horvaatia. Eelmisel MMil finaali jõudnud horvaadid omavad väga palju kogemust, kuidas sõelmängudes võidukalt esineda. Lisaks on see praeguse kuldse põlvkonna viimane võimalus võita MM-medal ning motivatsioon on seega kõrge ka pärast kaotust poolfinaalis. Horvaatia ja Maroko on sel MM-finaalturniiril juba kohtunud. Alagrupiturniiril mängiti omavahel sündmustevaene 0:0 viik, ent pronksikohtumises on oodata ka väravaid.

Kas koondised on selleks mänguks täisjõus?

Horvaatia jaoks on turniir möödunud sisuliselt vigastusteta. Seda tõestab ka fakt, et horvaadid said vajadusel juba alates veerandfinaalidest kasutada kõiki Katari kaasa võetud mängumehi.

Maroko seis on oluliselt keerulisem. Kurnav MM-finaalturniir on laastavalt mõjunud nende kaitseliinile. Vigastustega on kimpus nii Naif Aguerd, Noussair Mazraoui kui ka Romain Saiss. Kõik need mehed püüdsid poolfinaalis väljakul endast maksimumi anda, ent terviseprobleemide tõttu tuli nad üsna varakult välja vahetada. Pronksimängust jääb nimetatutest kindlasti eemale Maroko kapten Saiss.

Millist minekut ja mängupilti on MMil seni näidatud?

Horvaatia tõestas sel turniiril, et meeskondlikult ja suure võitlusega on võimalik kaugele jõuda. Nad pole kaugeltki MMi kõige resultatiivseim meeskond, ent vajalikul hetkel on ennast maksma pandud. Horvaadid on võtnud MMil rahuliku söödumängu ja kaalutletud rünnakutega kolm võitu, millest kaks tulid sõelmängudes. Alistatud sai nii Jaapan kui ka suursoosik Brasiilia. Mõlemad lülitati konkurentsist penaltiseerias.

Maroko on sel turniiril kindlasti suurima üllatuse pakkunud. Väga hingestatult ja ennast salgavalt tegutsevad marokolased on rõhunud tugevale kaitsemängule ning keskendunud vasturünnakutele. Samas kaotusseisu jäädes ollakse võimelised ka ise palliga väga palju teravusi tekitama. Nad on Kataris võtnud magusad võidud nii Belgia, Kanada, Hispaania kui ka Portugali vastu. Ainus kaotus tuli valitsevatele maailmameistritele Prantsusmaale.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles