JÄRELVAADATAV JA GALERII ⟩ «Spordiaasta tähed 2022» galaõhtul said Kristjanid Sildaru, Õiglane ja Tänak-Järveoja (2)

Postimees Sport
Copy

30. detsembril toimund galaõhtul «Spordiaasta tähed 2022» selgusid Eesti aasta nais-, mees- ja noorsportlane, võistkond ja treener. 

Aasta meessportlaseks valiti Janek Õiglane, aasta naissportlaseks Kelly Sildaru, aasta võistkonnaks valiti Ott Tänak - Martin Järveoja, aasta noorsportlaseks Karmen Bruus ja aasta treeneriks Gerd Kanter.

Enne galat

Eesti Olümpiakomitee (EOK) peasekretär Siim Sukles avaldas tänu kõigile, kes aasta sportlaste valimisel osalesid. «Nii nagu kired on võistlusväljakutel, on kired alati garanteeritud ka Kristjanite nominentide valimistel. Kuna nii mõneski kategoorias on valik sellel aastal vägagi mitmekülgne, siis tuleb veelkord tõdeda, et kolme vägagi erineva osapoole hinnete koondsummast selgub alati tõde!»

Aasta meessportlane, naissportlane, võistkond ja treener selguvad rahva, spordiajakirjanike ja spordiorganisatsioonide hääletustulemuste liitmisel. Aasta noorsportlase valivad ajakirjanikud ja organisatsioonid. Võrdsete lõplike punktide korral pälvib tiitli spordiajakirjanike hääletusvoorus parema koha saavutanud sportlane. Võitjate väljaselgitamisesse andsid oma panuse nädal aega kestnud rahvahääletusel 61 032 unikaalset hääletajat. Samuti osalesid hääletusel 69 spordiorganisatsiooni ning 44 spordiajakirjanikku.

Aasta meessportlane 2022 nominendid on:

Janek Õiglane

Kristjan Ilves

Marten Liiv

Rasmus Mägi

Aasta naissportlane 2022 nominendid on:

Anett Kontaveit

Epp Mäe

Kelly Sildaru

Kristin Tattar

Aasta võistkond 2021 nominendid on:

Eesti discgolfi võistkond – Anneli Tõugjas-Männiste, Kaidi Allsalu, Kristi Unt, Mathias Villota, Mauri Villmann, Henar Ruudna, Rasmus Metsamaa, Kristjan Solodov, Marko Narits

Rallipaar Ott Tänak – Martin Järveoja

Eesti paarisaeruline neljapaat – Mikhail Kushteyn, Allar Raja, Tõnu Endrekson, Johann Poolak

Aasta treener 2022 nominendid on:

Gerd Kanter

Kersti ja Mehis Viru

Mihkel Ustav

Samuti kuulutatakse «Spordiaasta Tähed 2022» galal välja Aasta noorsportlane, Aasta veteransportlane, Eestimaa Spordihing, selguvad Eesti sportlikum õpetaja, Eesti aasta sportlik omavalitsus ning maakondade parimad spordiklubid. Lisaks antakse galal üle ka Eesti Kultuurkapitali kehakultuuri- ja spordi sihtkapitali tänavused aastapreemiad ning aasta parasportlaste auhinnad.

Eestis on aasta sportlasi valitud 91 aastat. Esimest korda valiti Eestis aasta sportlasi 1931. aastal, kui Eesti Spordilehe avanumbris küsiti lehelugejailt eelistusi 1930. aasta kohta. Toona nimetati aasta parimaks sportlaseks kergejõustiklane Elmar Rähn. 1933. aastal võttis selle tava ametlikult üle Tallinna spordipressi klubi ning parima tiitli pälvis taas kergejõustiklane – Nikolai Küttis. 1955. aastast on parimate valimine olnud järjepidev traditsioon, mida on aja jooksul täiustatud: 1967. aastast valitakse eraldi aasta mees- ja naissportlast, 1969. aastal lisandus aasta võistkond ning 1988. aastast alates antakse välja aasta treeneri tiitlit.

2021. aastal valiti aasta naissportlaseks vehkleja Katrina Lehis, meessportlaseks tõkkejooksja Rasmus Mägi, aasta võistkonnaks olümpiakulla võitnud epeenaiskond ja aasta treeneriks epeenaiskonna treener Kaido Kaaberma. Aasta noorsportlase tiitli pälvis ujuja Eneli Jefimova. Läbi aegade on enim Eesti aasta sportlase tiitleid pälvinud Erika Salumäe, kes teenis vahemikus 1983–1996 selle tunnustuse koguni üheksal korral.

Kultuurkapitali aastapreemiate jagamine:

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles