FIFA president võib ametisse jääda veel pea kümneks aastaks

Karl Mihkel Eller
Copy
Gianni Infantino (vasakul) ja Katari peaminister Khalid bin Khalifa bin Abdulaziz Al Thani.
Gianni Infantino (vasakul) ja Katari peaminister Khalid bin Khalifa bin Abdulaziz Al Thani. Foto: Lee Smith/REUTERS/Scanpix

Kataris toimuva jalgpalli MM-finaalturniiri kulisside taga langetati tähtis otsus, tänu millele jääb Rahvusvahelise jalgpalliliidu (FIFA) presidendiks veel väga pikaks ajaks Gianni Infantino.

FIFA koosolekul otsustati, et varem kehtinud presidendi maksimaalne ametiaeg Infantinole ei kehti. Ta võib olla võimul kuni 2031. aastani.

Infantino eelkäija Sepp Blatter astus 2015. aasta suvel korruptsiooniskandaali tõttu esimehe kohalt tagasi. Korruptsiooni- ja altkäemaksusüüdistused puudutasid 2018. (Venemaa) ja 2022. aasta (Katar) MMi võõrustajate valimist.

2016. aasta veebruaris valiti Infantino FIFA presidendiks. Samal aastal otsustati, et presidenti saab tagasi valida kaks korda, mis tähendab, et ametiaeg võib kesta maksimaalselt 12 aastat.

Nüüd tehti Kataris kannapööre. FIFA koosolekul otsustati, et Infantino esimest kolme aastat presidendina ei arvestata. Fifa teatel algab Infantino presidendiks saamine alles 2019. aastast, mil ta valiti nelja-aastaseks ametiajaks.

Seega võib 52-aastane Infantino oma rollis jätkata kuni aastani 2031. Seniste reeglite järgi oleks Infantino ametiaeg pidanud lõppema hiljemalt 2028. aastal, kuid nüüd võib see kesta 15 aastat.

Kataris toimuva MM-i alguses teatas FIFA, et Šveitsi-Itaalia päritolu Infantino jätkab jalgpalli katusorganisatsiooni juhtimist vähemalt järgmised neli aastat.

Märtsis toimuvad Rwandas FIFA kongressil presidendi valimised, kuid novembris teatati, et Infantinole pole tähtajaks registreerunud ühtegi vastaskandidaati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles