GALERII Korvpallikarikas: mullu ainsagi tiitlita jäänud Kalev/Cramo sai tänavu esimese kätte

Jarmo Jagomägi
Copy

Narva Spordihoones selgitati Eesti korvpalli karikavõitjad. Meeste finaalis alistas Kalev/Cramo 77:64 Viimsi/Sportlandi.

Meeste karikas

Finaali alustas tabava kolmesega küll Viimsi, ent Kalev/Cramo vastas kiire 9:0 vahespurdiga, hoides vastaseid kuival üle kolme minuti. Valdo Lipsu hoolealused said esimesest šokist üle, ent kalevlased hoidsid kindlalt initsiatiivi: avaveerand võideti 25:16.

Vahe võinuks olla suuremgi, aga sisse sattus mitu rumalat pallikaotust. Niigi hõredate rividega – eriti korvi alt – Viimsi esitusele jättis selge jälje ühe liidri, haigestunud Karl Johan Lipsu puudumine.

Võideldi, pusiti ja püüti ka teisel veerandajal, ent kalevlastel oli igale käigule vastus olemas. Vahe püsis viisakas – kümne punkti ringis –, ent matš kulges suurema pingeta. Poolajale mindi seisult 43:32.

Kalev/Cramo mehed tegid eelkõige pahandust korvi alt, veidi vähem kui 15 minutiga 11 punkti kogunud Hugo Toom lõhkus kaitset läbimurretega. Viimsi olukorra tegi veel raskemaks, et pausi eel lahkus platsilt longates mängujuht Siim-Markus Post.

Kolmas veerandaeg algas sarnases rütmis, aga siis tekkis kalevlastel leeris närvilisust. Neljandiku keskpaigas oldi kuival üle kuue (!) minuti, Viimsi tegi selle perioodi jooksul 15:0 vahespurdi ja vahe sulas vaid kahele. Viimasele kümele minutile mindi siiski vastu Kalev/Cramo 55:51 edus.

Neljanda veerandaja alguses said kalevlased eelkõige agressiivse kaitsega ohjad tagasi enda kätte. Rünnaku ei jooksnud väga sujuvalt, ent vastastel lasti kolme ja poole minutiga visata vaid kolm silma. Tasuks üheksapunktiline edu, mida enam käest ei antudki.

Viimsit tabasid neljandiku alguses ka järjekordsed tagasilöögid. Esialgu tegi endale viga üle vastase palli pealt korvi suruma läinud tsenter Malik Toppin, paar minutit hiljem langes viienda veaga pingile mängujuht Devin Harris. Pärast seda said esmakordselt platsile reeglina duubli eest esiliigas minuteid teenivad Ron Laanemaa ja Birk Birger Arop.

Malik Toppin läks üle Oleksandr Kovliari palli pealt suruma, ent tegi ründevea ja maandus nii õnnetult, et tegi endale haiget.
Malik Toppin läks üle Oleksandr Kovliari palli pealt suruma, ent tegi ründevea ja maandus nii õnnetult, et tegi endale haiget. Foto: Tairo Lutter
Malik Toppin läks üle Oleksandr Kovliari palli pealt suruma, ent tegi ründevea ja maandus nii õnnetult, et tegi endale haiget.
Malik Toppin läks üle Oleksandr Kovliari palli pealt suruma, ent tegi ründevea ja maandus nii õnnetult, et tegi endale haiget. Foto: Tairo Lutter
Malik Toppin läks üle Oleksandr Kovliari palli pealt suruma, ent tegi ründevea ja maandus nii õnnetult, et tegi endale haiget.
Malik Toppin läks üle Oleksandr Kovliari palli pealt suruma, ent tegi ründevea ja maandus nii õnnetult, et tegi endale haiget. Foto: Tairo Lutter

Nõnda kulgeski lõpp üsna pingevabas õhkkonnas. Vahe ei läinud meeletult suureks, kuid kalevlased võtsid kindlalt 77:64 oma.

Võitjate parim oli 20 punktiga Toom, kes valiti ka finaali kõige väärtuslikumaks mängijaks. Artur Konontšuk toetas teda 12 punkti ja 8 lauapalliga. Viimsi kasuks tõi Toppin 18 punkti ja 10 lauapalli.

Meenutame, et eelmisel hooajal jäi Eesti korvpalli viimaste aastate valitseja Kalev/Cramo ainsagi tiitlita. Karikafinaalis kaotati Tartule, Eesti-Läti liiga veerand- ja koduste meistrivõistluste poolfinaalis Pärnule. Nüüd tüürib võistkonda eelnevalt suvepealinna satsi juhendanud Heiko Rannula.

Kolmanda koha mängu alustas TalTech/Optibet tormiselt: viie minutiga pääseti juhtima 22:9. Vaikselt kosus ka Tartu Ülikool Maks & Moorits, aga kaitset ei saadudki esialgu pidama. Alar Varraku hoolealused võitsid avaveerandi 33:22, sealjuures tabati kolmeseid 7/6.

Kaare tagant jätkati hoogsalt tulistamist. Kuigi sisse hakkas tulema ka möödaviskeid, kompenseeriti puudujääke agressiivse ja vastasele ebamugava mänguga. TalTech kasvatas parimal juhul edu juba 19 punkti peale. Tartlaste elu tegi veel raskemaks Märt Rosenthali teine ebasportlik viga ehk ühtlasi eemaldamine, kui mängitud oli napilt 16 minutit.

Poolaja lõpp jätkus närviliselt, nagu enamik teisest veerandajast. Vahe püsis samas suurusjärgus, pikale pausile läks TalTech 57:41 edus. Kolmeste tabavusprotsent oli endiselt hiilgav: 64 ehk 17/11.

Tartlased ei andnud aga alla. Visalt võideldes hiiliti vastasele üha lähemale. Kaarte tagant oldi hädas, aga edu tõid läbimurded ja nendest teenitud vabavisked. Otsustavaks neljandikuks sulas TalTechi edu vaid 66:62 peale, kümne minutiga visati kõigest üheksa silma.

Lõviosa viimasest veerandajast kulges võitluslikus punkt-punkti heitluses. Murre saabus mängu, kui järjest langesid viienda veaga pingile TalTechi pikemad mehed Toomas Raadik ja Erik Keedus. Tartu pääses 81:80 juhtima, kui kellale jäi 1.36.

TalTechi rünnakud jooksid järjest liiva, vastased kasutasid võimaluse ära. Lõpuvile kõlades säras tablool tartlaste paremus 87:82.

Võitjate parim oli 18 punktiga Tomas Pavelka, viimasel veerandajal mitmeid olulisi viskeid tabanud Leemet Böckler lisas 15 silma. TalTechi kasuks viskas Kristaps Gluditis 18 punkti. Pärast alguse turmtuld tabas tehnikaülikooli võistkond teisel poolajal kolmeseid 10/1.

Tartu Ülikool Maks & Moorits teenis karikavõistluste kolmanda koha.
Tartu Ülikool Maks & Moorits teenis karikavõistluste kolmanda koha. Foto: Tairo Lutter

Naiste karikas

Finaalis andis Audentese Spordiklubi korraliku lahingu turniiri ainsale kõrgliiga klubile TalTech/Nordaidile. Veel viimase veerandaja eel oli tehnikaülikooli võistkonna edu vaid 55:43, ent siis mindi oma teed.

Otsustava neljandiku esimese kolme minuti 8:0 spurt oli vastase murdmiseks piisav. Lõpuks pani TalTech oma paremuse maksma 72:54.

Võitjate resultatiivseim oli 11 punktiga Janne Pulk. Annika Köster panustas 10 silma, 11 lauapalli ja 5 tulemusliku sööduga. Tema valiti ka finaali kõige väärtuslikumaks mängijaks.

Audentese parimana kogus Ellen Anett Põldmaa 16 punkti.

Naise karikavõitjaks tuli TalTech/Nordaidi naiskond. 
Naise karikavõitjaks tuli TalTech/Nordaidi naiskond. Foto: Tairo Lutter

Päeva esimeses, kolmanda koha mängus alistas Tallinna Ülikool/SK Nord 52:51 Tartu Ülikooli. Võiduviske tabas Helena Uuehendrik 7 sekundit enne lõpuvilet.

Tallinna Ülikooli parim oli 27 punkti ja 19 lauapalliga Laina Mesila-Kaarmann. Tartlannade kasuks panustas Janeli Lilleallik 19 silma.

Enne mänge

Meeste karikas

Kell 16.30 algavale kolmanda koha mängule läheb soosikuna vastu Tartu Ülikool Maks & Moorits, kelle pikk võiduseeria katkes poolfinaalis Kalev/Cramo vastu. Tabeli teises pooles kaotas TalTech/Optibet napilt 74:75 Viimsi/Sportlandile.

Kell 19 algavas finaalis näib selge soosik olevat Kalev/Cramo. Samas jäi tänavuses esimeses omavahelises mängus 15. oktoobril napilt peale Viimsi. Ka Eesti-Läti liiga võiduprotsent on neil üsna sarnane: 70 vs. 66,7.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles