Šahh-matt, nokaut või otsa saanud aeg – malepoks köidab miljoneid (1)

Karl Mihkel Eller
Copy
20-aastane maletajast juutuuber Andrea Botez oli Los Angeleses toimunud malepoksi võistluse üheks tõmbenumbriks. Kuigi poksiringis oli Botez parem, siis malelaual tuli tal tunnistada venelanna Dina Belenkaja paremust.
20-aastane maletajast juutuuber Andrea Botez oli Los Angeleses toimunud malepoksi võistluse üheks tõmbenumbriks. Kuigi poksiringis oli Botez parem, siis malelaual tuli tal tunnistada venelanna Dina Belenkaja paremust. Foto: @itsandreabotez/Instagram

Kes ütles, et male pole sport? Vale puha, on küll ja enamgi veel. Üks maailma vanemaid mänge on saanud pöörase edasiarenduse, kus maletajad astuvad poksiringi. Nn malepoks on ehtne kontaktspordiala ning hiljuti toimunud naismaletajate vastasseis poksiringis tekitas maleringkondades suurt vastukaja. Ka malemaailma valitseja Magnus Carlsen ei välista, et võib ühel päeval poksikindad kätte panna.

Mõnevõrra eriline malepoks on ehk enamikule tundmatu spordiala, kuid on eksisteerinud juba mitu aastat ja kogunud järk-järgult publikut. Kuidas aga malepoks praktikas välja näeb? Reeglid on suhteliselt lihtsad, kuid üsna banaalsed.

Matšid koosnevad kuni üheteistkümnest raundist, mis vahelduvad male ja poksiga. Alustatakse neljaminutilise malepartiiga, millele järgnevad kaheminutilised poksiringid. Matsi võib võita nokaudiga, malelaual matiga või vastase ajakaotusega. Väga oluline on siinkohal märkida, et malet mängitakse kiirmale süsteemis (kummalgi aega 12 minutit) ning kui ühel mängijal aeg otsa saab, on ta samuti kaotanud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles