ROK: Venemaast sõltuv poks võib juba Pariisi olümpialt välja lennata

Toimetas Ville Arike
Copy
Rahvusvahelise poksiliidu president Umar Kremljov.
Rahvusvahelise poksiliidu president Umar Kremljov. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP Photo/Scanpix

Rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK) on juba eemaldanud poksi 2028. aasta Los Angelese mängude programmist ning ähvardab, et see ala võib jääda esindamata juba poolteise aasta pärast Pariisi olümpial.

Põhjus on asjaolus, et rahvusvaheline poksiliit (IBA) säilitab tihedaid sidemeid Venemaaga, teatas portaal InsideThe Games. IBA presidendina jätkab Umar Kremljov, mõni nädal tagasi aga uuendati sponsorlepingut Venemaa riikliku gaasifirmaga Gazprom.

Septembris Armeenias peetud IBA erakorralisel kongressil valiti Kremljov ametisse tagasi, hollandlasel Boris van der Vorstil ei lastud vastaskandidaadina end üleski anda, ehkki rahvusvaheline spordikohus (CAS) oli teatanud, et seda peab tegema.

Kremljov pidas valimistulemuste avaldamise järel kõne, mida võis tõlgendada soovina olümpiamängudest ja ROKist lahku lüüa. «Me ei peaks rääkima olümpiapoksist, vaid IBA poksist,» ütles ta.

ROK teatas neljapäeval, et IBAd ei huvita poksi kui spordi ja poksijate saatus, vaid ainult enda võim. «Otsuseid ja arutelusid teemal poksijate OM-kvalifikatsioonist ja olümpiamängudest eemal hoidmisest ei saa teisiti mõista. Ka ei täidetud CASi ettekirjutust.

Samuti on ROK 2019. aastast saati juhtinud korduvalt IBA tähelepanu suursponsori lepingule Gazpromiga. Lepingu pikendamine tähendab, et jätkuvalt sõltutakse Venemaa valitsuse kontrollitavast firmast.

ROK võtab oma edasiste otsuste puhul arvesse kõiki viimased arenguid, välistada ei saa poksi väljaarvamist 2024. aasta Pariisi olümpiamängudelt,» vahendas InsideTheGames.

Septembri alguses seisis Kremljov kõrvuti Venemaa presidendi Vladimir Putiniga Moskvas poksihalli avamisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles