Pekingis dopinguskandaali sattunud Valijeva võistleb jätkuvalt, kuid Venemaal triumfeeris teine lapstäht (1)

Toimetas Ville Arike
Copy
Venemaa meistriks naiste üksiksõidus krooniti 15-aastane Sofia Akatjeva.
Venemaa meistriks naiste üksiksõidus krooniti 15-aastane Sofia Akatjeva. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP Photo/Scanpix

Venemaa iluuisutajad ei saa Ukraina sõja tõttu rahvusvahelistel võistlustel osaleda, kuid omas kodus võistlemist ei saa keegi neil keelata. Krasnojarskis peetud riigi meistrivõistlused tõid naiste üksiksõidus uue tšempioni.

Pekingi olümpiamängudeni selge valitsejanna olnud Kamila Valijeva aitas seal Venemaa võistkondlikus arvestuses esimeseks, kuid kohe pärast seda teatati, et ta on mõni kuu varem kodumaal peetud võistlusel andnud positiivse dopinguproovi. Venemaa antidopinguorganisatsioon (RUSADA) pole jätkuvalt talle võistluskeeldu määranud ja nõnda saab ta edasi võistelda.

16-aastane Valijeva on endiselt hiilgavas vormis, mida tõestas Krasnojarskis vabakavas kogutud 170,71 punkti. Esitus oli nõnda lummav, et portaali championat.com teatel olid pisarais nii pealtvaatajad kui ka Valijeva treenerid Eteri Tutberidze ja Daniil Gleihengauz.

Ent kulla võitmiseks sellest ei piisanud, sest Tutberidze aasta võrra noorem õpilane Sofia Akatjeva oli lühikava võitnud 85,59 punktiga ning kogunud seal Valijevast üheksa punkti enam. Vabakavas kogus Akatjeva 164,15 ning kokku 249,74 punkti.

Valijeva kogusumma oli 247,32 ning pronksi võitnud 26-aastasel veteranil Jelizaveta Tuktamõševal 241,72 punkti. Pekingi individuaalvõistlusel olümpiavõitjaks kroonitud Anna Štšerbakova taastub suvisest põlvelõikusest ega osalenud.

Valijeva kaasuses pöördus rahvusvaheline antidopinguagentuur (WADA) novembris rahvusvahelise spordikohtu (CAS) poole, nõudes nelja-aastast võistluskeeldu. Varem on RUSADA teatanud, et Valijeva dopingukaasus jääb salajaseks. Et sportlane oli vahelejäämise ajal 15-aastane, on ta WADA reeglite järgi nn kaitstud sportlane.

Meeste üksiksõidus võitis Venemaa meistrivõistlustel kuldmedali Jevgeni Semjonenko.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles