Tunamullust võitjat tabas Tour de Ski avaetapil krahh, eestlased sprindis ei säranud (1)

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Jessie Diggins.
Jessie Diggins. Foto: Gian Ehrenzeller

Vana aasta viimasel päeval anti Šveitsis Val Müstairis avapauk traditsioonilisele Tour de Ski suusatuurile. Esimesel päeval tundsid võidurõõmu vastavalt Johannes Høsflot Klæbole ja Nadine Fähndrichile.  

Meeste seas ei saanud keegi vastu Klæbole, kes oli ühtlasi nobedaim ka kvalifikatsioonis, kui läbis 1,4 km pikkuse raja 2.54,05ga.

Paremuselt teine mees, prantslane Lucas Chanavat kaotas talle juba enam kui sekundiga. Kahe sekundi kaotusepiir läks neljanda koha pealt ning viie sekundi oma üheksanda koha pealt. 

Eesti suusatajate kaotussekundid olid ohtrate tõusudega vürtsitatud sprindirajal veelgi suuremad. Martin Himma kaotas Klæbole 14,12 sekundiga, mis andis 99 sportlase konkurentsis 58. kohale, Henri Roos (+22,99) platseerus 88. kohale.

Kohasõitudes oli Klæbole ülevõim samasugune: ta võitis nii veerand- kui ka poolfinaali ning jättis finaali finišisirgel selja taha ka suurima rivaali, itaallase Federico Pellegrino (+0,18). Kolmas oli teine norralane Sindre Björnestad Skar (+2,19). 

Tour de Ski, meeste sprint
Tour de Ski, meeste sprint Foto: FIS

Naiste konkurentsis võidutses kodupubliku suureks rõõmuks Nadine Fähndrich, kes edestas finaalis rootslannat Maja Dahlqvisti (+0,47) ja norralannat Lotta Udnes Wengi (+0,62).

Tour de Ski, naiste sprint
Tour de Ski, naiste sprint Foto: FIS

Tõeline suurüllatus sündis aga juba kvalifikatsioonis, kui 2021. aasta suusatuuri võitja Jessie Diggins ei mahtunud isegi 30 parema sekka. 11,18-sekundiline kaotus kvalifikatsiooni kiireimale Fähndrichile (3.22,59) andis ameeriklannale lõpuks 40. koha. Olgu sealjuures markeeritud, et viimati jäi Diggins sprindis veerandfinaali ukse taha 2014. aasta Davosi etapil.  

Mingit aasta ärasaatmise rõõmu suusasportlastele täna õhtul aga ei jää, sest juba homme tuleb Val Müstairis rajale minna 10 km klassikatehnika jälitussõidus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles