Ott Järvela skandaalse õhtusöögi pildist: oleks narr arvata, et Venemaa propaganda seda ära ei kasuta (3)

Postimees Sport
Copy
Venemaa koondise peatreener Valeri Karpin õgiustab Venemaa sõda Ukrainas ja nüüd on võimalik Venemaa propagandal näidata, et Eesti jalgpallikoondislased nõustuvad temaga.
Venemaa koondise peatreener Valeri Karpin õgiustab Venemaa sõda Ukrainas ja nüüd on võimalik Venemaa propagandal näidata, et Eesti jalgpallikoondislased nõustuvad temaga. Foto: OLGA MALTSEVA/AFP/Scanpix

Soccernet.ee taskuhääling Pikk ette (ja ise järele) võttis eilses osas ette ka skandaalse õhtusöögi, kus Eesti jalgpallikoondislased Konstantin Vassiljev ja Sergei Zenjov ning treener Andres Oper õhtustasid koos Venemaa koondise peatreeneri Valeri Karpiniga. 

Endise Eesti koondislase Andrei Stepanovi Instagrami postitatud pildil on näha praegune Eesti koondise kapten Konstantin Vassiljev, ründaja Sergei Zenjov ja abitreener Andres Oper. Lisaks sellele on pildil Andrei Stepanov, Sergei Pareiko, Artur Kotenko, Dimitri Kruglov, Jevgeni Novikov, Aleksandr Dmitrijev, Igor Morozov ja Venemaa koondise peatreener Karpin.

Saates võtsid sõna Soccernet.ee ajakirjanikud Ott Järvela (OJ), Kristjan Jaak Kangur (KJK) ja Kasper Elissaar (KE). Postimees avaldab saatest tekstina ühe jupi.

«KJK: Igaüks istub selles seltskonnas seal, kus ta tahab. Ma ütlen ausalt, ma ei hakka selle kohta kobisema. Tõenäoliselt seal lauas ei räägitud ka poliitikast, vaid jalgpallist ja muud sellist juttu, võiks nagu eeldada. Aga kui siin enne rääkisime kontekstist ja kõigest sellest, [siis] on kaks varianti. Kas sa ei taju, mida tähendab praegu sellise pildi üles panemine? Venemaa koondise peatreener ei ole praegu lihtsalt endine jalgpallur või praegune jalgpallitreener.

OJ: Või Valeri Narvast.

KJK: Venemaal on sport propaganda osa. See on fakt. Selle üle ei ole mõtet vaielda või arutleda. Koondise sport seda enam. Venemaa koondise peatreener ei saaks, praegusel ajal eriti, olla keegi, kelle vaated elule ei kattu riigi juhtkonnaga. See ei ole mõeldav, sest jalgpall on Venemaal nii oluline.

Tuletan meelde, siin Karpini lepingut alles pikendati. Jah, ta võib olla märtsis öelnud välja lause, et see sõda võiks läbi saada. Samamoodi on ta öelnud välja lauseid, et see on ebaõiglane, et Venemaal ei lasta mängida. Tuleb vana hea klassika, et hoidke sport ja poliitika lahus.

Istuda praegu selle mehega sama laua taha, [on] iga mehe enda asi. Panna üles rõõmsalt see pilt ja mulle näib, et saamata aru – või tahtmata saada aru, mis on teine ja halvem variant – see häirib väga paljusid inimesi.

OJ: Ma kardan, et selle pildi mõju ei lõppe niipea. Seda jäädakse mäletama.

KJK: Kui ma mainisin propagandat, siis ma usun, et on nii mõnigi koht, kus on sellest kinni haaratud. Hea näide sellest, et näe, Eesti koondises mängivad jalgpallurid on ühel meelel Valeri Karpiniga, kes on ammu ja korduvalt rääkinud sellest, kuidas tema ideaalriik on Nõukogude Liit. Rõhutame, mitte riik, vaid režiim, kuritegelik režiim. See võiks olla siiamaani, Balti riigid on ka selgelt osa Nõukogude Liidust jne.

OJ: Sellel fotol on üks pool tõesti see, et Venemaa propagandal on seda väga hõlbus ära kasutada ja on narr arvata, et seda mingil moel ei tehtaks. Enamasti tehakse küll. Teiseks on sellel pildi mõju Eesti jalgpalli sisemisele sidususele. Oleme ausad, Eesti jalgpall ei ole väga väike organism, aga ta nii suur ka ei ole, et siin inimesed teineteist ei tunneks.

Neid, keda see olukord ja see foto haavab, on omajagu. Kuidas nüüd sellest kõigest edasi minnakse? Kokkuvõttes on see nendelt jalgpallitegelastelt halb otsus, halb olukorra hindamine, et nad sellise asja Andrei Stepanovil teha lubasid ja postitada lubasid.

Mul on tunne, et Andrei Stepanov ja Jevgeni Novikov, kes tegusevad jalgpalliäris agentidena ja nende peamine turg on olnud Venemaa ja Valgevene – mõlemat pidi [mängijate] liigutamine – Nende jaoks on selle foto presenteerimine oma sotsiaalmeedias äriliselt ilmselt kasulik, sest jalgpalliagentide äris, kontaktid, kes tunneb keda, kes kellega saab jutule, on väga kõva argument. Sellega kahtlemata Stepanov ja Novikov näitavad, et Venemaa koondise ja FK Rostovi peatreeneriga nemad jutule saavad. Nende ärile tuleb see kasuks.

Aga Eesti jalgpallile tegi see pilt, ma arvan, et rohkem kahju, kui senised reaktsioonid julgevad arvata.

KE: Jah, eks siin neid skandaale jalgpalli ümber on olnud erinevaid ja väga eri ooperitest mängijate ja klubide tasandil, aga nüüd me oleme olukorras, kus meil on koondise kapten, koondise treener ühe laua taga mehega, kes reaalselt õigustab [Vladimir] Putini režiimi, kes reaalselt ütleb, et Eesti on osa Nõukogude Liidust, kes sülitab kõigele sellele, mis on tegelikult sinimustvalge ja noh, see on…

KJK: Ma saan aru, seltskonda sa võid jõuda nii, et jõuad kohale ja näed, et keegi istub seal lauas. Kas me kõik keeraksime selja ja kõnniksime minema. Noh, ausalt peeglisse vaadates, ilmselt mitte.

Võib-olla mõni mees on sattunud sellesse olukorda ka tahtmatult, aga fakt on see, et ma arvan, et Ott ütles õigesti – kõik, kes seal pildil on, ei taju küll seda, kuidas seda pilti loetakse, kuidas see mõjub, ja tõesti, keda see haavab.

See on võib-olla kõige õigem sõna praeguses olukorras, sest maailm on muutunud. Maailm muutus eelmise aasta 24. veebruaril, pärast seda, mida Venemaa tegi. Kes on sellest aru saanud, see on. Kes mitte, see mitte.»

Seda mida veel saates räägiti, saab kuulata Soccernet.ee-st.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles