BLOGI ⟩ Marten Liiv võitis EMilt pronksmedali (5)

Karl-Joosep Küngas
Copy
Marten Liiv.
Marten Liiv. Foto: Tairo Lutter

Sel nädalavahetusel selgitati Norras välja kiiruisutamise Euroopa meistrid. Eesti lippu hoidis kõrgel Marten Liiv, kes võitis sprindi mitmevõistlusel pronksmedali.

Teine võistluspäev:

Eilsete tulemuste põhjal pandi teiseks päevaks paika ka stardijärjestus. Kolmandat kohta hoidnud Liiv tuli 500 meetri distantsiks rajale üheksandas paaris, kus talle pakkus konkurentsi neljandal positsioonil olenud hollandlane Kai Verbij. Seejuures lahutas mehi enne starti ainult 7 sajandikku.

Liiv tegi võimsa avalduse ning uisutas välja aja 35,23. Sellega kerkis ta hetkeks ka esikohale. Viimases paaris suutis eestlase aja üle sõita ainult Merijn Scheperkamp. Hollandlase võiduaeg oli 35,13.

Enne viimast distantsi ongi Scheperkamp esikohal, edestades Liivi 0,48 sekundiga. Kolmandat kohta hoiab enda käes Verbij, kes jääb omakorda eestlasest 0,25 sekundi kaugusele.

Viimasele 1000 meetrile läks Liiv vastu seisust, kus talle piisas medalivõiduks ajast 1.09,41. Sellega sai Eesti kiiruisutaja suurepäraselt hakkama ning ta lõpetas EMi 1000 meetri ajaga 1.09,24.

Liivi suutsid ainult edestada kaks hollandlast. Euroopa meistriks krooniti Merijn Scheperkamp ning hõbe kuulus favoriit Hein Otterspeerile. Eestlast jäi esikohast lõpuks lahutama 0,36 ja hõbedast 0,12 sekundit.

Avapäev:

Liiv alustas EMi sprindivõistlust väga hea etteastega. 500 meetri distantsiks viiendas paaris rajale tulnud Eesti kiiruisutaja sai kirja aja 35,06, millega asus mõneks ajaks ka liidriks. Lõpuks teenis Liiv kolmanda koha, ent vahed tipus olid üliväikesed.

Pärast avadistantsi hoidis üllatuslikult liidrikohta itallane David Bosa, kes edestas Liivi 0,04 sekundiga. Teise aja uisutas välja Bosaga koos paaris olnud hollandlane Merijn Scheperkamp, kes jäi liidrist 0,02 sekundi kaugusele.

Medalimäng on väga tihe, sest kuuendal kohal paiknev Poola rekordimees Piotr Michalski kaotas Bosale ainult 0,18 sekundit.

Avapäev lõppes sprinterite jaoks 1000 meetri distantsiga. Liiv näitas, et ta on väga mitmekülgne sprinter ning saavutas taaskord kolmanda koha. Eesti rekordimees uisutas välja aja 1.09,00, mille suutsid alistada ainult kaks hollandlast.

Hein Otterspeer sai parimana kirja aja 1.08,32. Seejuures jäi Otterspeeril ainult 0,16 sekundit puudu Thomas Krolile kuuluvast rajarekordist. Merijn Scheperkamp jäi koondisekaaslasele alla 0,44 sekundiga.

Pärast avapäeva ongi esikolmikus mehed, kes suutsid end 1000 meetri distantsil tõestada. Otterspeer hoiab 69,28 punktiga esikohta. Scheperkamp kaotab talle ainult 0,14 ja Liiv 0,28 punkti. Medalimängus on ka kolmas hollandlane Kai Verbij, kes sai mõlemal distantsil neljanda koha ning jääb liidrist maha 0,35 silma.

Enne võistlust:

Sel aastal toimuvad kiiruisutamise Euroopa meistrivõistlused Norras Hamari olümpiahallis. Kaheksast jagatavast medalikomplektist pakub eestlastele kõige enam huvi meeste sprindivõistlus, kus kõrgesse mängu püüab sekkuda ka Liiv.

Sprindivõistlusel läheb arvesse nelja distantsi koondtulemus. See tähendab, et kahel päeval tuleb läbida edukalt kaks 500 meetri distantsi ja seejärel ka kaks korda poole pikem võistlus. Konkurents on Euroopas väga tugev ning medalimängu võib sekkuda enam kui kaheksa sportlast.

Sprindivõistluses on reeglid järgmised: kasutusel on Samalog-süsteem. 500 meetri tulemus on ka teenitav punktisumma. Näiteks annab tulemus 40,00 punktisummaks 40,00. Hiljem tullakse aga rajale 1000 meetri distantsil ning seal jagatakse tulemus kahega, et oleks võrdluspunkt esimese distantsiga. Seega annaks 40 punkti aeg 1.20,00.

Liiv on sel hooajal näidanud väga head minekut. Novembris Hollandis Heerenveenis peetud MK-etapil tõusis eestlane 1000 m distantsil esimest korda poodiumile, kui teenis kolmanda koha.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles